Owsianka jabłkowo-piernikowa

Owsianka jabłkowo-piernikowa

Owsianka jabłkowo-piernikowa

Pyszna owsianka, która jest idealnym pomysłem na początek świątecznego dnia.

Składniki (4 porcje)

  • 160 g płatków owsianych
  • 4 łyżki nasion Chia
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 750 ml mleka lub wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamon
  • 40 g pistacji
  • 60 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 jabłka
  • 2 banany
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu do dekoracji
  • 6 łyżek nasion granatu
  • Cynamon

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Przygotuj owsiankę, mieszając płatki owsiane z nasionami chia i siemieniem lnianym. Zagotuj mleko ciągle mieszając. Wymieszaj je z przygotowanymi płatkami, zagotuj, a następnie gotowuj na wolnym ogniu i mieszajprzez kolejne 3 minuty. Wyłącz ogień i pozostaw owsiankę na kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dodaj miód i przyprawę do piernika.

  • Krok 2/3

Podsmaż lekko orzechy laskowe na patelni bez tłuszczu. Posiekaj orzechy pistacjowe. Jabłka obierz według uznania, usuń pestki i pokrój w cząstki. Pokrój banany. Najpierw na patelni na średnim ogniu połóż kawałki jabłka i masło i skarmelizuj (ok. 2 minuty), od czasu do czasu obracając. Dodaj również plasterki banana. Po kolejnych dwóch minutach na kawałki owoców dodaj miód, delikatnie wymieszaj i wyjmij z pieca.

  • Krok 3/3

Owsiankę podziel na dwie miski. Dodaj karmelizowane owoce, posyp pestkami granatu, posiekanymi orzechami oraz posyp odrobiną cynamonu.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy