Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Orkiszowe racuchy na zsiadłym mleku
Te racuchy to dla mnie przemiłe zaskoczenie - są pulchne, delikatne i nie chłoną aż tak dużo tłuszczu, jak klasyczne! Do tej pory najczęściej robiłam racuchy drożdżowe, ale po tym, jakże udanym eksperymencie, myślę że te będą gościć na naszym stole częściej :) Można je podać z dowolnymi dodatkami - dżemem, miodem, syropem klonowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem. Zapraszam na pyszne placuszki!
Orkiszowe racuchy na zsiadłym mleku
Składniki
- 400 ml zsiadłego mleka
- 250-270 g mąki orkiszowej białej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 g cukru pudru
- 1 duże jabłko
- tłuszcz do smażenia (użyłam oleju słonecznikowego)
Przygotowanie
- Całe jajka ubić z cukrem pudrem na gęstą i jasną masę.
- Dodać na 3 partie zsiadłe mleko i mąkę przesianą z sodą.
- Po każdej transzy miksować tylko do połączenia się składników.
- Jabłko umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Dodać do ciasta racuchowego.
- Delikatnie wymieszać.
- Odstawić na ok. 30 min. do zgęstnienia.
- Tłuszcz rozgrzać, nakładać porcje ciasta, smażyć na złoty kolor.
- Podawać ciepłe z ulubionymi dodatkami.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz