Mrożenie owoców i warzyw – zachowaj smak i wartości odżywcze na długi czas!

Mrożenie owoców i warzyw – zachowaj smak i wartości odżywcze na długi czas!

Dobrze przechowywane i zamrożone świeże, sezonowe owoce i warzywa stanowią świetną alternatywą w okresie jesienno – zimowym, kiedy w sklepach króluje głównie importowana żywność. Kluczem do zachowania maksimum smaku produktów mrożonych jest odpowiedni sposób przygotowania i organizacji mrożonek.

Poznaj tajniki mrożenia, dzięki którym produkty na długo utrzymają swój smak!

Owoce sezonowe – skarbnica witamin!

Z czym kojarzy się smak lata? Oczywiście z pysznymi truskawkami i malinami! W sezonie nie dość, że kupimy je w naprawdę atrakcyjnej cenie to na dodatek wygrzane na słońcu owoce smakują najlepiej!

Jak przygotować owoce do mrożenia? Zawsze pamiętajmy o ich dokładnym umyciu pod bieżącą wodą. Następnie, owoce delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. To ważny element, ponieważ dobrze umyte i osuszone owoce nie będą się ze sobą sklejać podczas procesu mrożenia. W kolejnym kroku, w pojemniku próżniowym Zwilling Fresh & Save układamy owoce partiami, jeden obok drugiego. Owoce nakładamy warstwami, po każdej warstwie oddzielając pozostałe owoce kawałkiem miękkiego ręcznika papierowego. Dzięki temu owoce po rozmrożeniu będą jędrne i nie będzie problemu z ich oddzieleniem od siebie. Następnie, zamykamy opakowanie i używamy pompy próżniowej do odessania zbędnego powietrza. Ten zabieg gwarantuje zahamowanie procesu psucia się owoców, dzięki czemu będzie można je przechowywać w zamrażarce przez kolejne miesiące mając pewność, że nie utraciły prawie nic ze swego smaku i wartości odżywczych.

Jabłka i śliwki – idealne do ciast, kompotów i przetworów!

Owoców pestkowych takich jak śliwki, jabłka czy gruszki nie mrozimy w całości. Śliwki po umyciu przepoławiamy i usuwamy pestkę. Następnie ponownie myjemy i osuszamy. Jabłka i gruszki myjemy, przekrajamy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Po ponownym umyciu i osuszeniu owoce są już gotowe do procesu mrożenia.

Do mrożenia warto zastosować torby próżniowe Zwilling Fresh & Save. Dzięki odessaniu powietrza przy pomocy pompy próżniowej Zwilling Fresh & Save mamy pewność, że przechowywane produkty bez problemu zmieścimy w naszej zamrażarce. Mrożenie w torbach próżniowych Zwilling oszczędza nawet 3x więcej miejsca, niż mrożenie w tradycyjnych woreczkach! Dzięki temu możemy wykorzystać maksymalnie objętość zamrażarki i przechowywać więcej produktów.

Warzywa – królestwo różnorodności

Warzywa są idealnie przystosowane do procesu mrożenia. Na dodatek nie musimy się ograniczać – mrozić można praktycznie wszystkie warzywa, a także zioła. Idealnie nadają się do tego procesu zarówno w postaci surowej jak i przetworzonej. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia! Warzywa korzenne np. marchew, pietruszka, seler czy burak po umyciu i obraniu można mrozić w całości, albo podsmażone i doprawione, idealne do bezpośredniej konsumpcji. Niezależnie od sposobu przygotowania warzyw do mrożenia, po umieszczeniu ich w torbach próżniowych Zwilling Fresh & Save i zastosowaniu pompy próżniowej mamy pewność, że w całym procesie nie stracą na swej jakości.

Tak przygotowane warzywa możemy także przechowywać w lodówce, dzięki czemu zachowają swój smak i świeżość do 5x dłużej niż przechowywane luzem w temperaturze pokojowej.

Mrożenie ziół także jest banalnie proste. Po umyciu i osuszeniu, rozdrabniamy zioła i umieszczamy w torbach próżniowych lub pojemnikach Zwilling Fresh & Save. Dzięki różnym wielkościom toreb i pojemników wszystkie zioła możemy umieścić oddzielnie. Następnie odsysamy powietrze przy pomocy pompy próżniowej Zwilling Fresh & Save i mrozimy. Zioła będą gotowe do użycia praktycznie od razu po ich wyjęciu z zamrażarki a ich aromat będzie wyczuwalny w całej kuchni!