Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym

Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym

"Zdrowa, aromatyczna i smaczna ryba z posmakiem czosnku i cytryny w pysznym gęstym sosie śmietanowo-koperkowym jest świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Pyszny obiad przygotowałam na patelni od firmy Ballarini. Powiem Wam, że patelnia sprawdziła się idealnie."

~Wioleta, autorka bloga Violetowe Kucharzenie

Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym

Miruna patagońska w sosie śmietanowo koperkowym

Składniki

  • 700 g miruny patagońskiej

Marynata:

  • Przyprawa uniwersalna do potraw
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka plastrów cytryny

Panierka:

  • 2 jajka
  • Bułka tarta do obtoczenia

Sos śmietanowo koperkowy:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300 - 400 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 łyżka koperku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • Sól
  • Pieprz

Instrukcja

eżeli mamy mrożoną rybę wcześniej ją rozmrażamy. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki. Doprawiamy przyprawą uniwersalną do potraw, solą i pieprzem. W misce naprzemiennie układamy kawałki ryby, posiekany czosnek i cytrynę. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Jeżeli nie mamy tyle czasu wystarczy również kilka godzin. Następnie rybę panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na oleju rzepakowym. Rybę zdejmujemy z patelni. Sos: Na patelnię po smażeniu miruny wkładamy masło i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Przesmażamy kilka minut aż cebula zmięknie. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy bulionem. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy koperek i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Do ciepłego sosu wkładamy kawałki ryby.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Violetowe Kucharzenie