Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Makaron z krewetkami na białym winie
Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z owocami morza, radzę zacząć próbować w pierwszej kolejności te tradycyjne przepisy, te bez zbędnej wirtuozerii i (czasem zbytniej) fantazji kucharza… Dlaczego? Przy próbowaniu nieznanych produktów warto najpierw sięgnąć do podstaw, aby dobrze je poznać. Później zaś dopiero niech puszczają wodze, działa wyobraźnia! Dla tych z Was, którym owoce morza „wychodzą uszami” – może warto przypomnieć sobie, jak cudnie smakują w klasycznym wydaniu? Dla wszystkich dziś właśnie taki przepis – klasyczny, prosty… Nie znaczy to jednak, że nieciekawy – ja na ten przykład uwielbiam krewetki właśnie w tej postaci.
Makaron z krewetkami na białym winie
Do krewetek świetnie pasuje makaron z sepią o „morskim” smaku – do tego wygląda pięknie, prawda? Ugotuj go w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu zaś dodaj do niego odrobinę oliwy z oliwek wymieszanej z drobno pokrojoną świeżą pietruszką. Dzięki temu będzie się pięknie błyszczał a dodatek oliwy wydobędzie z powrotem po ugotowaniu jego cudny i głęboki czarny kolor. Do usmażenia krewetek będziesz potrzebować dobrej patelni, takiej która nagrzewa się równomiernie na całej swojej powierzchni, nie tylko w środku – jak niestety większość średniej jakości patelni… Warto zainwestować w dobry produkt – odwdzięczy się z wzajemnością. Ze swojej strony polecam Wam tytanowe patelnie indukcyjne Ballarini (na zdjęciu model Taormina).
Dno patelni wykonane jest z wysokiej jakości aluminium oraz stali nierdzewnej. Dzięki temu znakomicie nadaje się do stosowania w kuchenkach indukcyjnych (oraz wszystkich innych). Dwuwarstwowość dna zapewnia doskonałą dystrybucję ciepła, a jego grubość pozwala zmagazynować temperaturę w naczyniu. Do tego posiada 10-letnią gwarancję!
Składniki
- krewetki (świeże lub mrożone) – dowolna ilość
- masło 82%
- oliwa z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- białe wino (około 100 ml)
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sok z cytryny
- sól, pieprz do smaku
Instrukcja
- Jeśli przygotowujesz świeże krewetki – obierz je z pancerzy zostawiając ogonki, następnie natnij delikatnie wzdłuż grzbietu i wyjmij cienką, czarną nitkę (jelito).
- W przypadku krewetek mrożonych – włóż je na 15-20 miut do zimnej wody, aby się rozmroziły.
- Posiekaj drobno natkę pietruszki, czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Rozgrzej patelnię wraz z oliwą i masłem (około 2 łyżek stołowych).
- Podsmaż krewetki wraz z czosnkiem maksymalnie 4-5 minut, w połowie smażenia przewróć je na drugą stronę.
- Zalej je następnie białym winem i odczekaj chwilę, aż alkohol wyparuje.
- Zdejmij patelnię z ognia, dodaj jeszcze jedną łyżkę stołową masła, skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską.
- Dodaj na patelnię makaron, wymieszaj go delikatnie z krewetkami.
- Na koniec posyp całość świeżą pietruszką. Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jeśli zaś zainteresowała Cię patelnia, kupisz ją tutaj: https://ballarini.pl/patelnie-indukcyjne/tytanowa-patelnia-indukcyjna-taormina. Ze swojej strony polecam z całego serca! Patelnia, pomimo tego iż posiada grube, aluminiowe dno wzmacniane dodatkowo stalą nierdzewną, nie jest ciężka – co jest jej niebywałym atutem. Dodatkowo świetnie sprawdziła się na mojej indukcji, można ją również stosować we wszystkich innych typach kuchenek – ceramicznych, elektrycznych, gazowych i halogenowych. Zaletą wzmocnionego dna jest również magazynowanie ciepła, które potem oddawane jest przygotowywanej potrawie. Dzięki temu smażenie jest krótsze, bardziej efektywne i energooszczędne. Patelnia pokryta jest wyjątkowo odporną, czterowarstwową powłoką non-stick Keravis Titanium. Powierzchnia ta dodatkowo wzbogacona jest warstwą tytanową, co uodparnia ją na wybrzuszenia, ścieranie i zarysowania a także umożliwia zdrowe smażenie bez grama tłuszczu! ????
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Garniec Magalie
Autor: Magdalena Pankowska