Kurczak z cukinią

Kurczak z cukinią

Kurczak z cukinią

Jednogarnkowe przepisy wcale nie muszą być nudne. Idealnym przykładem może być nasz kurczak z cukinią, który w swej prostocie uchwycił wiele wspaniałych smaków!

Składniki (na 4 porcje)

  • 4 piersi z kurczaka (ze skórką)
  • 2 cukinie
  • 1 czosnek
  • 150g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki miodu
  • 60 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 100g masła
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Obierz i drobno pokrój czosnek. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Odkrój końcówki cukinii, a następnie same cukinie pokrój w równe plasterki. Przypraw piersi z kurczaka solą z obu stron.

Krojenie cukinii

  • Krok 2/3

Rozgrzej patelnię na średnio-wysokim ogniu, a następnie dodaj oleju. Połóż piersi z kurczaka (skórą do dołu) na rozgrzany olej i smaż przez ok. 5 minut, aż skórka nie zrobi się złocista i chrupiąca. Następnie obróć kurczaka i dodaj cukinię. Smaż przez ok. 5 minut, a następnie dodaj pomidorki koktajlowe oraz przypraw solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Wymieszaj dokładnie, następnie dodaj tymianek, miód, bulion, biały ocet balsamiczny oraz sok z cytryny.

Przyprawianie kurczaka Smażenie kurczaka
  • Krok 3/3

Odstaw usmażoną pierś na bok. Podduś sos oraz warzywa na patelni przez ok. 3 minuty, następnie dodaj masło. Wymieszaj i duś przez kolejne 5 minut, dopóki sos delikatnie nie zgęstnieje. Włóż piersi na patelnię, serwuj i jedz ze smakiem!

Krojenie cukinii

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 30 minut