Kulki ananasowo-kokosowe

Kulki ananasowo-kokosowe

Szybka, pyszna i zdrowa słodycz, nie tylko dla amatorów ananasów. Ananasowo - kokosowe kulki proste do zrobienia :) I tylko z 3 składników :)

Ananasowo-kokosowe kulki

ananasowo-kokosowe kulki

Składniki

  • 200 g suszonych ananasów
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie

  1. Zrobisz je bardzo prosto ale najpierw musisz namoczyć suszone ananasy w ciepłej wodzie. Są one bardzo twarde. Ja użyłam zwykłych ananasów z marketu (bez posypki cukrowej). Zostaw je w wodzie do czasu aż zrobią się miękkie, czyli min. 30 minut. Odcedź z nadmiaru wody.
  2. Żeby zrobić ananasowo - kokosowe kulki najlepiej użyj do tego malaksera lub innego urządzenia mającego ostrza w kształcie litery S, masa będzie dosyć sucha i taki sprzęt najlepiej sobie z nią poradzi.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i miel je tak długo aż składniki się połączą a ananasy będą rozdrobnione.
  4. Wyjmij masę i formuj z niej nieduże kulki, możesz je również obtoczyć w wiórkach kokosowych. Najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska