Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Kotlety sojowe po grecku
Wszyscy z nas kojarzą tradycyjne danie, jakim jest ryba po grecku. Dziś przedstawiamy wyjątkową wersję wege
Kotlety sojowe po grecku
Składniki
- ok 15 kotletów sojowych,
- bułka tarta,
- 6 marchewek,
- 2 duże pietruszki,
- 1 mały seler lub kawałek dużego,
- 4 cebule,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- olej,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 3-4 arkusze glonów mori.
Instrukcja
- Zacznij od ugotowania kotletów sojowych w wodzie lub bulionie. Wyjmij je na sitko, żeby nadmiar płynu odciekł.
- Umyj warzywa i obierz je, zetrzyj (oprócz cebuli) na grubej tarce. Cebulę pokrój w półplasterki. W garnku z grubym dnem np Ballarini Positiano rozgrzej trochę oleju.
- Wrzuć cebulę, posól i smaż do miękkości. Dodaj pozostałe warzywa, wlej trochę wody i duś pod przykryciem do miękkości.
- Jeśli warzywa zmiękną dodaj do nich koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dobrze i jeszcze chwilę gotuj, na koniec przypraw solą, pieprzem, majerankiem.
- Zmiel glony w blenderze lub ręcznie połam na drobne kawałki. Dodaj je do warzyw, wymieszaj.
- Gdy warzywa będą się dusiły kotlety sojowe, posól i popieprz z każdej strony. Obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju. Porządnie je dociśnij żeby bułka się dobrze przykleiła.
- Smaż na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.
- W pojemniku z pokrywką ułóż na spodzie warstwę warzyw, na nich kotlety, znów warzywa, kotlety i na koniec warzywa. Zostaw do ostygnięcia i przegryzienia w lodówce, najlepiej do następnego dnia.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad
Autor: Edyta Stępczyńska