Karmelizowane banany z rumem i syropem rodzynkowym

Karmelizowane banany z rumem i syropem rodzynkowym

Karmelizowane banany z rumem i syropem rodzynkowym

Pyszny, słodki deser, który zachwyca bogactwem smaków. Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika bananów i rodzynek.

Składniki (4 porcje)

  • 4 banany
  • 100 g brązowego cukru
  • 200 ml rumu
  • 100 g rodzynek
  • 1 mała laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska wanilii
  • ½ cytryny
  • 4 kromki brioszki lub słodkiej, drożdżowej bułeczki
  • 2 łyżki masła
  • 60 g orzechów pekan

Przygotowanie

  • Krok 1/6

Rodzynki marynuj w rumie przez co najmniej kilka godzin (możesz zacząć dzień wcześniej).

  • Krok 2/6

Brioszkę lub bułkę drożdżową pokrój w kromki i podsmaż z masłem w naczyniu do duszenia Staub z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Zdejmij podsmażone kromki z patelni i połóż na uprzednio rozgrzanym talerzu.

  • Krok 3/6

Wytrzyj naczynie do duszenia Staub ręcznikiem kuchennym i umieść z powrotem na gorącej płycie.

  • Krok 4/6

Obierz banany i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Umieść pokrojoną stronę w cukrze, lekko dociśnij, a następnie włóż na gorącej patelni cukrową stroną do dołu. Karmelizuj przez 1–2 minuty, aż cukier się rozpuści i lekko zarumieni. Ostrożnie obróć banany na pół minuty, a następnie wyjmij z patelni i ułóż po dwa na kawałku bułeczki. W międzyczasie upraż orzechy pekan na małej patelni.

  • Krok 5/6

Przygotuj rodzynki w rumie, karmelizując pozostały cukier w naczyniu do duszenia deglazując rumem. Dodaj środek z laski wanilii, laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu i zredukuj, aby uzyskać syropowatą konsystencję. Po zakończeniu dopraw do smaku odrobiną soku z cytryny, dodaj rodzynki, wymieszaj i pozostaw do zaparzenia. Zdejmij patelnię z płyty i skrop ciepłym syropem rumowo-rodzynkowym karmelizowane banany i prażone plastry bułeczki.

  • Krok 6/6

Posyp prażonymi orzechami pekan i podawaj według uznania z lodami waniliowymi lub bez!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy