Głęboka patelnia do duszenia z pokrywką Staub
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Karmelizowane banany z rumem i syropem rodzynkowym
Karmelizowane banany z rumem i syropem rodzynkowym
Pyszny, słodki deser, który zachwyca bogactwem smaków. Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika bananów i rodzynek.
Składniki (4 porcje)
- 4 banany
- 100 g brązowego cukru
- 200 ml rumu
- 100 g rodzynek
- 1 mała laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 laska wanilii
- ½ cytryny
- 4 kromki brioszki lub słodkiej, drożdżowej bułeczki
- 2 łyżki masła
- 60 g orzechów pekan
Przygotowanie
- Krok 1/6
Rodzynki marynuj w rumie przez co najmniej kilka godzin (możesz zacząć dzień wcześniej).
- Krok 2/6
Brioszkę lub bułkę drożdżową pokrój w kromki i podsmaż z masłem w naczyniu do duszenia Staub z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Zdejmij podsmażone kromki z patelni i połóż na uprzednio rozgrzanym talerzu.
- Krok 3/6
Wytrzyj naczynie do duszenia Staub ręcznikiem kuchennym i umieść z powrotem na gorącej płycie.
- Krok 4/6
Obierz banany i ostrożnie przekrój wzdłuż na pół. Umieść pokrojoną stronę w cukrze, lekko dociśnij, a następnie włóż na gorącej patelni cukrową stroną do dołu. Karmelizuj przez 1–2 minuty, aż cukier się rozpuści i lekko zarumieni. Ostrożnie obróć banany na pół minuty, a następnie wyjmij z patelni i ułóż po dwa na kawałku bułeczki. W międzyczasie upraż orzechy pekan na małej patelni.
- Krok 5/6
Przygotuj rodzynki w rumie, karmelizując pozostały cukier w naczyniu do duszenia deglazując rumem. Dodaj środek z laski wanilii, laskę cynamonu i gwiazdkę anyżu i zredukuj, aby uzyskać syropowatą konsystencję. Po zakończeniu dopraw do smaku odrobiną soku z cytryny, dodaj rodzynki, wymieszaj i pozostaw do zaparzenia. Zdejmij patelnię z płyty i skrop ciepłym syropem rumowo-rodzynkowym karmelizowane banany i prażone plastry bułeczki.
- Krok 6/6
Posyp prażonymi orzechami pekan i podawaj według uznania z lodami waniliowymi lub bez!
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy