Karczochy z czarnym risotto

Karczochy z czarnym risotto

Karczochy z czarnym risotto

Szukasz pomysłu na aromatyczne danie, które zachwyci każdego? Oto pyszne karczochy z czarnym risotto!

Składniki

  • 3 duże, świeże serca karczochów
  • 250 g czarnego ryżu do risotto
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 350 ml czerwonego wina
  • 5 szalotek
  • tymianek

Przygotowanie

  • Krok 1/7

Drobno posiekaj szalotki i lekko podsmaż na oleju z tymiankiem. Przypraw solą. Następnie dodaj ryż do risotto i smaż wszystko przez ok. 1 minutę.

  • Krok 2/7

Dodaj porządną porcję czerwonego wina i gotuj na wolnym ogniu. Następnie dodaj bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn prawie zniknie.

  • Krok 3/7

Przypraw ryż do risotto cytryną i solą do smaku. WAŻNE: nie gotuj ryżu do końca, ponieważ będzie on dalej gotowany w piekarniku.

  • Krok 4/7

Usuń twarde zewnętrzne liście z karczochów i krótko blanszuj w lekko osolonej wodzie.

  • Krok 5/7

Faszeruj karczochy ryżem do risotto i posyp parmezanem.

  • Krok 6/7

Włóż faszerowane karczochy do piekarnika i dolej ok. 200 ml czerwonego wina. Dodaj cytrynę i tymianek i przykryj pokrywką.

  • Krok 7/7

Piecz w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni (piekarnik z termoobiegiem), następnie dodaj kilka kolejnych wiórków parmezanu.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy