Kaczka pieczona z jabłkami i burakami

Kaczka pieczona z jabłkami i burakami

Kaczka pieczona z jabłkami i burakami

Pyszna, aromatyczna i soczysta kaczka, to danie doskonale znane wszystkim miłośnikom dobrej kuchni. Dziś podamy ją z jabłkami i burakami.

Składniki (4 porcje)

  • 1 kaczka
  • 3 jabłka
  • 100 g buraków czerwonych
  • 150 g wędzonego bekonu
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 100 g syropu złocistego
  • 2 łyżeczki kopru
  • sól

Przygotowanie

  • Krok 1/5

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Osusz kaczkę i usuń końcówki skrzydeł i ogon, jeśli to konieczne. Czosnek wyciśnij praską do czosnku. Całą kaczkę natrzyj solą i czosnkiem.

  • Krok 2/5

Cebulę należy przekroić na pół i cienko pokroić. Boczek Wędzony pokrój w kostkę. Jabłka bez pestek kroimy na kawałki. Buraki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszaj buraki, jabłka i bekon z połową liści laurowych i solą, a następnie użyj tej mieszanki do wypełnienia kaczki.

  • Krok 3/5

Przełóż kaczkę do brytfanny. Dodaj wodę i piecz pod przykryciem w temperaturze 180 °C przez ok. 2,5 godz. Zdejmij pokrywkę i ustaw piekarnik na 200 °C. Kontynuuj pieczenie przez ok. 40 min lub do momentu, aż kaczka będzie gotowa i zarumieniona.

  • Krok 4/5

Kiedy kaczka jest już prawie gotowa, na średnim ogniu na patelni dodaj masło klarowane. Smaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj kiszoną kapustę, pozostałe liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, złoty syrop i gotuj. Przypraw solą do smaku.

  • Krok 5/5

Upieczoną kaczkę pokrój i podawaj z kiszoną kapustą i koperkiem. Smacznego!!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Średni
  • Czas przygotowania: 50 min
  • Czas pieczenia: 190 min

Powiązane produkty