Juicy Lucy

Juicy Lucy

Juicy Lucy

Juicy Lucy to pyszne burgery, w których zamiast plasterka sera, mamy go roztopionego wewnątrz kotleta. Spróbuj tego soczystego i aromatycznego burgera.

Składniki (8 porcji)

  • 150 g sera cheddar
  • 750 g mielonej wołowiny
  • 8 bułek burgerowych
  • 2 pomidory
  • 100 ml pikli
  • 1/2 sałaty lodowej
  • 1 cukinia
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki keczupu
  • 100 g majonezu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • cukier
  • Sól
  • pieprz
  • olej roślinny (do smażenia)

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Ser cheddar pokrój grubo. Pokrój pomidory i czerwoną cebulę w cienkie krążki. Cukinię pokrój wzdłuż w plastry. Oderwij liście sałaty i odstaw na bok. Zetrzyj pikle i wymieszaj w misce z solą, keczupem, majonezem i sosem Worcestershire.

  • Krok 2/4

Z mielonej wołowiny uformuj 8 równych kulek. Palcem zrób zagłębienie w środku każdego burgera i włóż trochę sera cheddar. Uformuj kulkę z serem w środku. Dopraw solą i pieprzem.

  • Krok 3/4

Rozgrzej patelnię grillową i lekko nasmaruj olejem roślinnym. Grilluj cukinię, aby przypiec ją delikatnie po obu stronach. Dopraw solą i cukrem. Zdeglasowuj białym octem balsamicznym i odstaw na bok.

  • Krok 4/4

Stostuj wnętrze bułek do burgerów na patelni grillowej, a następnie wytrzyj patelnię ręcznikiem kuchennym. Na tej samej patelni, podgrzej olej roślinny i usmaż krążki cebuli. Następnie smaż burgery przez ok. 3 - 5 min. na każdej stronie i odłóż na ręcznik kuchenny. Złóż pysznego burgera Juicy Lucy i smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas pieczenia: 15 minut
  • Trudność przepisu: Łatwy