Jak sprawić by jedzenie dłużej zachowało świeżość?

Jak sprawić by jedzenie dłużej zachowało świeżość?

Czy zdarza Ci się zrobić zakupy w poniedziałek, a w piątek z przykrością stwierdzić, że niektóre produkty nie nadają się już do spożycia, pomimo ich przechowywania w lodówce? Podpowiemy proste metody, dzięki którym przedłużysz żywotność zakupionych artykułów spożywczych i tym samym ominie Cię wcześniejsza niż planowana wyprawa do sklepu!

ZAWSZE SPRAWDZAJ TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA NA OPAKOWANIU

Jedzenie ma swoją określoną żywotność – oznacza to, że niektóre produkty „psują się” szybciej od innych. Jakie to produkty?

Wszystkie produkty znajdujące się w sklepowych lodówkach mają krótszą datę przydatności, niż te znajdujące się na półkach. Dlaczego? Proces mrożenia oraz przechowywania w niskiej temperaturze pozwala dłużej zachować świeżość m.in. mięsa, ryb, produktów mlecznych ale także produktów gotowych – np. świeżo przygotowanego makaronu. Nie zmienia to jednak faktu, że zawsze warto sprawdzić dokładną datę przydatności żywności umieszczonych w lodówkach, ponieważ niektóre artykuły mają datę przydatności do spożycia kilka – kilkanaście dni, inne – kilka miesięcy. Zależy to od bardzo wielu czynników, ale nie martw się - są sprawdzone sposoby by produkt z nawet krótką datą przydatności pozostały świeże i smaczne. Jednym z niezawodnych sposobów na przedłużenie żywotności jedzenia jest przechowywanie go w naczyniach ZWILLING Fresh & Save, które dzięki próżniowemu zamknięciu powoduje przedłużenie świeżości przechowywanej w niej żywności.

Bajka, prawda?

KONSERWOWANIE ŻYWNOŚCI – ZERO WASTE CZYLI UNIKANIE MARNOWANIA ŻYWNOŚCI

Jedną z najbardziej skutecznych metod na uniknięcie wyrzucania nieświeżej żywności jest konserwacja.

Metod konserwacji jest kilka, można np. produkty spożywcze poddać rozdrobnieniu i pasteryzacji – dzięki temu będą mogły pozostać świeże nawet kilka czy kilkanaście miesięcy! Wadą takiego rozwiązania jest niestety jego czasochłonność, dlatego sposób ten nie będzie atrakcyjny dla każdego.

Kolejnym skutecznym sposobem jest mrożenie żywności – warto jednak pamiętać, że mrożenie nie wydłuża terminu przydatności do spożycia lecz powoduje, że procesy gnilne ulegają zatrzymaniu - aż do momentu ponownego rozmrożenia. Dzięki mrożeniu jedzenie zachowuje świeżość nawet do kilkunastu miesięcy! Minusem tej metody jest konieczność wcześniejszego wyjęcia produktów z zamrażarki przed ich konsumpcją. W zależności od rodzaju produktu czas na jego rozmrożenie jest różny, nie jest to więc rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu by czekać i chciałyby spożyć danie od razu.

Połączenie powyższych metod można osiągnąć dzięki pojemnikom i workom próżniowym Fresh & Save. Dołączona w zestawie pompa próżniowa tworzy próżnię, która odsysając powietrza zatrzymuje procesy gnilne żywności. Dzięki temu ulubione jedzenie możemy zarówno zamrozić jak i przechowywać w lodówce. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich – zarówno osób zabieganych jak i tych, którzy relaksują się przygotowując posiłki.

Dla zabieganych - produkt przechowywany w pojemniku Fresh & Save w lodówce jest gotowy do spożycia od razu po jego wyjęciu! Możemy przechowywać w nich wszystko – zarówno owoce, warzywa, jak i otworzony jogurt, wędlinę czy pozostałości z obiadu – dzięki zastosowaniu próżni nie obawiamy się już, że za dwa, trzy dni ulubione jedzenie będzie już zepsute.

Dla osób lubiących spędzać czas w kuchni i przygotowujących jedzenie w większej ilości np. na kilka dni lub osobno dla każdego z domowników – dzięki estetycznym szklanym lub plastikowym pojemnikom porcjowanie posiłków jeszcze nigdy nie było tak proste i przyjemne! Dzięki pojemnikom Fresh & Save masz pewność, że porcjowane dania zachowają dłużej swoją świeżość i walory smakowe, nawet pomimo kilkudniowego oczekiwania w lodówce. W woreczkach próżniowych Fresh & Save można natomiast zamrozić przygotowane dania nawet na kolejne tygodnie! Dodatkowym atutem jest to, że po odessaniu próżniowo powietrza jedzenie znajdujące się w woreczkach Zwilling zmniejsza swoją objętość tym samym zajmując mniej miejsca w zamrażarce.

Czyli – dzięki zastosowaniu próżni, eliminujemy powietrze znajdujące się w pojemnikach, tym samym zyskujemy więcej miejsca w zamrażarce. Jak można wykorzystać ten patent by zaoszczędzić na zakupach spożywczych?

Zrobić większe zakupy, zamrozić je przy pomocy Zwilling Fresh & Save i cieszyć się smakiem oraz świeżością potraw na dłużej!

Chcesz poznać więcej sposobów, dzięki którym zaoszczędzisz czas i pieniądze na zakupach spożywczych? Zapraszamy do drugiej części artykułu, który opublikujemy już wkrótce!