Naczynie do Tajine Staub
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Jagnięcina po marokańsku
Bardzo proste i smaczne danie rodem z Maroko, z dodatkiem daktyli, rodzynek czy nasion granatu. Zostało ono przygotowane w naczyniu do Tajine Staub.
Jagnięcina po marokańsku
Składniki
- 4 kotlety z jagnięciny
- 6 ząbków czosnku
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka stołowa papryki
- 2 łyżeczki zmielonego kminku
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- Szczypta szafranu
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 6-10 kawałków daktyli
- 20g rodzynek
- Nasiona z ½ granatu
- Liście kolendry (do dekoracji)
- Sól, pieprz
Przygotowanie
- Mocz rodzynki w gorącej wodzie przez 30 minut
- Pokrój daktyle (wyjmij wcześniej pestki)
- Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj
- Zetrzyj świeży imbir i zbierz nasiona granatu; Odłóż je na bok
- Obetnij nadmiar tłuszczu z kotletów jagnięcych i dopraw obficie solą i pieprzem
- W małej misce połącz czosnek, świeży imbir, paprykę i kminek i posmaruj mięso
- Pozostaw w temperaturze pokojowej przez godzinę, lub owiń folią i przechowaj w lodówce przez noc
- Podgrzej dno Tajine na średnim ogniu.
- Dodaj 2 łyżki masła, szafran, pieprz cayenne i szczyptę soli
- Gotuj przez 5 minut (lub do zmięknięcia)
- Wymieszaj przecier pomidorowy i gotuj przez 1 minutę
- Obniż temperaturę i dodaj doprawione kotlety jagnięce i gotuj z cebulką, aż mięso i cebula będą lekko zarumienione (około 10 minut).
- Odwracaj mięso od czasu do czasu
- Rozgrzej piekarnik do 200° C
- Dodaj do mięsa cały cynamon, suszony imbir i daktyle – zamieszaj
- Zalej wodą, aby mięso było prawie całkowicie przykryte
- Gotuj na wolnym ogniu, a następnie przykryj pokrywką
- Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut
- Obniż temperaturę do 170 ° C
- Sprawdź poziom wody; Dolej więcej jeśli jest poniżej poziomu mięsa.
- Piecz kolejną godzinę
- Od czasu do czasu sprawdzaj poziom wody, aby zapobiec spaleniu mięsa.
- Gdy mięso będzie gotowe, posyp je namoczonymi rodzynkami, dodaj nasiona granatu i posiekane liście kolendry
- Serwuj z kaszą kuskus
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours
Autor: Ján Vasil