Jagnięcina po marokańsku

Jagnięcina po marokańsku

Bardzo proste i smaczne danie rodem z Maroko, z dodatkiem daktyli, rodzynek czy nasion granatu. Zostało ono przygotowane w naczyniu do Tajine Staub.

Jagnięcina po marokańsku

Jagnięcina po marokańsku

Składniki

  • 4 kotlety z jagnięciny
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka stołowa papryki
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • Szczypta szafranu
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 6-10 kawałków daktyli
  • 20g rodzynek
  • Nasiona z ½ granatu
  • Liście kolendry (do dekoracji)
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mocz rodzynki w gorącej wodzie przez 30 minut
  2. Pokrój daktyle (wyjmij wcześniej pestki)
  3. Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj
  4. Zetrzyj świeży imbir i zbierz nasiona granatu; Odłóż je na bok
  5. Obetnij nadmiar tłuszczu z kotletów jagnięcych i dopraw obficie solą i pieprzem
  6. W małej misce połącz czosnek, świeży imbir, paprykę i kminek i posmaruj mięso
  7. Pozostaw w temperaturze pokojowej przez godzinę, lub owiń folią i przechowaj w lodówce przez noc
  8. Podgrzej dno Tajine na średnim ogniu.
  9. Dodaj 2 łyżki masła, szafran, pieprz cayenne i szczyptę soli
  10. Gotuj przez 5 minut (lub do zmięknięcia)
  11. Wymieszaj przecier pomidorowy i gotuj przez 1 minutę
  12. Obniż temperaturę i dodaj doprawione kotlety jagnięce i gotuj z cebulką, aż mięso i cebula będą lekko zarumienione (około 10 minut).
  13. Odwracaj mięso od czasu do czasu
  14. Rozgrzej piekarnik do 200° C
  15. Dodaj do mięsa cały cynamon, suszony imbir i daktyle – zamieszaj
  16. Zalej wodą, aby mięso było prawie całkowicie przykryte
  17. Gotuj na wolnym ogniu, a następnie przykryj pokrywką
  18. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut
  19. Obniż temperaturę do 170 ° C
  20. Sprawdź poziom wody; Dolej więcej jeśli jest poniżej poziomu mięsa.
  21. Piecz kolejną godzinę
  22. Od czasu do czasu sprawdzaj poziom wody, aby zapobiec spaleniu mięsa.
  23. Gdy mięso będzie gotowe, posyp je namoczonymi rodzynkami, dodaj nasiona granatu i posiekane liście kolendry
  24. Serwuj z kaszą kuskus

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil

Powiązane produkty