Irish coffee

Irish coffee

Irish coffee

Ten gorący napój kawowy z dodatkiem whisky doskonale nadaje się do picia w zimne dni.

Czas:
15 min

Porcje
2

Składniki

  • 2 filiżanki gorącej kawy
  • 2 kieliszki irlandzkiej whisky
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • Kakao w proszku, do posypania

Przygotowanie

  1. Zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym ZWILLING Enfinigy. Upewnij się, że kawa jest bardzo gorąca, ponieważ dodanie zimnej śmietanki znacznie schłodzi napój.
  2. Wlać whisky do 2 szklanek, takich jak szklanki do whisky ZWILLING Sorrento, i rozdzielić cukier między szklanki.
  3. Wlać śmietankę do spieniacza do mleka ZWILLING Enfinigy i nacisnąć przycisk, aby spienić mleko, korzystając z ustawienia spieniania zimnego mleka. Zatrzymać spienianie mniej więcej w połowie cyklu spieniania, uważając, aby nie ubić zbyt dużo śmietanki.
  4. Wlać gorącą kawę do whisky, mieszając, aby rozpuścić cukier. Umieścić łyżkę nad szklanką i powoli wlać śmietankę po czubku łyżki na wierzch kawy. Dzięki tej technice śmietanka będzie się unosić na powierzchni kawy. Posypać kakao w proszku, jeśli chcesz, i natychmiast wypić.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy