Herbata Chai

Herbata Chai

Herbata Chai

Czas:
15 min

Porcje
4

Składniki

  • 6 g startego imbiru
  • 4 strąki kardamonu
  • 2 laski cynamonu
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 2 łyżeczki suszonego kopru
  • 1 łyżka goździków
  • 6 czarnych ziaren pieprzu
  • 4 łyżeczki sypanej herbaty Assam
  • 600 ml wody
  • 2 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

  1. Zważ i odmierz wszystkie składniki. Zmiażdż strąki kardamonu.
  2. Przyprawy przełóż na suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu aż do ich uprażenia.
  3. W czajniku elektrycznym z wkładem do herbaty z serii Zwilling Enfinigy umieść we wkładzie do herbaty uprażone przyprawy wraz z herbatą Assam i imbirem i włóż wkład do czajnika.
  4. Doprowadź w czajniku elektrycznym wodę do wrzenia (100°C). Po osiągnięciu wymaganej temperatury wrzenia włącz przycisk na bazie dokującej 80 °C i użyj funkcji utrzymywania ciepła, aby zaparzać herbatę przez 10 minut.
  5. Po tym czasie, wlej herbatę Chai bezpośrednio z czajnika (z zamkniętą pokrywką) do szklanek do herbaty i posłodź herbatę miodem.

Wskazówka: Podawaj herbatę Chai z mleczną pianką, aby zrobić Chai latte.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty