Zestaw do przystawek Staub, 5 elementów
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Galette z serem kozim, figami i dynią
Galette tradycyjnie wywodzi się z kuchni francuskiej i oznacza płaską tartę wypełnioną nadzieniem. Dziś proponujemy Wam niezwykle ciekawe połączenie sera koziego, fig oraz dyni. Smacznego!
Galette z serem kozim, figami i dynią
Składniki na 2 porcje
- 6 łyżek solonego masła
- 10 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
- sól
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 1 średnie jajo
- 1 pietruszka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- 1/2 małej dyni piżmowej
- 1 czerwona cebula
- 150 g miękkiego sera koziego
- 4 kawałki sera camembert z mleka koziego
Instrukcja
- Ubij 5 łyżek masła z mąką, solą, gałką muszkatołową i jajkiem w gładkie ciasto. Zawiń w przezroczystą folię i odłóż do lodówki na godzinę.
- W międzyczasie umyj pietruszkę, wysusz i usuń łodygi. Dodaj pietruszkę, oliwę z oliwek, sól i pieprz do dużego dzbanka i zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Obierz dynię i pokrój w cienkie plasterki.
- Opłucz, wyczyść, osusz figi i drobno je posiekaj.
- Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej piekarnik z termoobiegiem do 160 stopni.
- Wyjmij ciasto z lodówki, podziel je na pół i połóż je na posypaną mąką powierzchnię, tworząc dwa okręgi, każdy w przybliżeniu 20-25 cm średnicy.
- Rozłóż miękki kozi ser na każdym kółku ciasta, pozostawiając ok. 3 cm przestrzeni od krawędzi.
- Na wierzchu miękkiego koziego sera ułóż plaster z dyni, plastry figowe i cebulowe, dopraw solą i pieprzem. Połóż dwa plasterki camemberta na każdej galette i złóż krawędź nad nadzieniem.
- Połóż galette na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozpuść pozostałe masło w rondelku nad płytą kuchenną, przetrzyj galette stopionym masłem i piecz je w piekarniku przez 40-45 minut.
- Wyjmij galette z piekarnika, polej je olejem z pietruszki i podawaj na ciepło.
Dodatkowe informacje
- Czas przygotowania: 1 godzina + 1 godzina na schłodzenie