Indukcyjna patelnia granitowa Ballarini Murano
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Dorsz na polencie
Dorsz na polencie
Polenta to tradycyjna, włoska potrawa, która jest wspaniałym dodatkiem wielu posiłków. Oto pyszny dorsz na polencie!
Składniki (8 porcji)
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 l wody
- Sól
- 300 g drobnej polenty (mąki kukurydzianej)
- 30 g świeżo startego pieprzu parmezanowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 600 g polędwicy z dorsza
- 1 szalotka
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 1⁄2 pęczka natki pietruszki
- 5 filetów z anchois
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml mleka
Przygotowanie
- Krok 1/5
Aby przygotować polentę, obierz i drobno posiekaj czosnek. Na patelni Ballarini zagotuj wodę, 1 łyżeczkę soli i czosnek. Wmieszaj polentę i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, kilkakrotnie mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Wymieszać z parmezanem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Połowę oliwy rozsmaruj na blaszcee i rozprowadź polentę o grubości około 2 cm na wierzchu. Przykryj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Krok 2/5
Dorsza umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyj i drobno posiekaj chili wraz z nasionami. Odsącz dobrze filety z anchois. Umyj pietruszkę, wysusz ją i posiekaj.
- Krok 3/5
Na patelni Ballarini rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż w niej szalotkę i chili. Dodaj dorsza i anchois i smaż wszystko razem na średnim ogniu do utraty koloru. Deglazuj białym winem, wlej mleko i dodaj liście laurowe. Duś na małym ogniu przez około 5 minut, aż prawie nie będzie płynu. Dodać 2/3 posiekanej natki pietruszki, dopraw solą i pieprzem i utrzymuj w cieple.
- Krok 4/5
Wytnij talary z polenty. Na patelni Ballarini Murano podgrzej pozostałą oliwę i smaż talary do uzyskania złotego koloru.
- Krok 5/5
Dorsza ułóż ozdobnie na smażonych talarkach polenty i podawaj posypanego pozostałą, posiekaną natką pietruszki.
Dodatkowe informacje
- Trudność przepisu: Łatwy