Dorsz na polencie

Dorsz na polencie

Dorsz na polencie

Polenta to tradycyjna, włoska potrawa, która jest wspaniałym dodatkiem wielu posiłków. Oto pyszny dorsz na polencie!

Składniki (8 porcji)

  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 l wody
  • Sól
  • 300 g drobnej polenty (mąki kukurydzianej)
  • 30 g świeżo startego pieprzu parmezanowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 600 g polędwicy z dorsza
  • 1 szalotka
  • 1 mała czerwona papryczka chili
  • 1⁄2 pęczka natki pietruszki
  • 5 filetów z anchois
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml mleka

Przygotowanie

  • Krok 1/5

Aby przygotować polentę, obierz i drobno posiekaj czosnek. Na patelni Ballarini zagotuj wodę, 1 łyżeczkę soli i czosnek. Wmieszaj polentę i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, kilkakrotnie mieszając, aby zapobiec przypaleniu. Wymieszać z parmezanem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Połowę oliwy rozsmaruj na blaszcee i rozprowadź polentę o grubości około 2 cm na wierzchu. Przykryj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  • Krok 2/5

Dorsza umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyj i drobno posiekaj chili wraz z nasionami. Odsącz dobrze filety z anchois. Umyj pietruszkę, wysusz ją i posiekaj.

  • Krok 3/5

Na patelni Ballarini rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż w niej szalotkę i chili. Dodaj dorsza i anchois i smaż wszystko razem na średnim ogniu do utraty koloru. Deglazuj białym winem, wlej mleko i dodaj liście laurowe. Duś na małym ogniu przez około 5 minut, aż prawie nie będzie płynu. Dodać 2/3 posiekanej natki pietruszki, dopraw solą i pieprzem i utrzymuj w cieple.

  • Krok 4/5

Wytnij talary z polenty. Na patelni Ballarini Murano podgrzej pozostałą oliwę i smaż talary do uzyskania złotego koloru.

  • Krok 5/5

Dorsza ułóż ozdobnie na smażonych talarkach polenty i podawaj posypanego pozostałą, posiekaną natką pietruszki.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy