Domowy Lemon curd

Domowy Lemon curd

Domowy lemon curd

Lemon curd to idealny dodatek do ciast, tortów, a także dobry pomysł na pyszny deser. Sprawdź, jak łatwo możesz go przyrządzić w swoim domu!

Składniki

  • 5 cytryn (skórka oraz sok)
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 120g cukru
  • 130g masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie

  • Krok 1/2

Oskrob 1/5 cytryn, a także wyciśnij sok z wszystkich cytryn. Wymieszaj w garnku ze sobą skrórkę, sok, jaja, żółtka, cukier i masło, wraz ze szczyptą soli. Podgrzej na średnim ogniu, wciąż ucierając, dopóki nie zacznie tężeć (ok. 10 minut)

  • Krok 2/2

Zdejmij garnek z źródła ciepła i odcedź przez drobne sito do misko. Zakryj lemon curd kawałkiem folii upewniając się, że folia bezpośrednio dotyka lemon curd. Przechowuj w lodówce nawet przez 2 tygodnie!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwe
  • Czas przygotowania: 15 minut