Domowa lemoniada cytrynowa

Domowa lemoniada cytrynowa

Domowa lemoniada cytrynowa

Składniki

  • 2 l wody
  • 2 świeże cytryny
  • 250 g cukru
  • Sok świeżo wyciskany z 4 cytryn
  • 2 g suszonych drożdży

Przygotowanie

  1. Wodę gotujemy z otartą skórką z dwóch cytryn, połową soku cytrynowego oraz cukrem.
  2. Następnie cedzimy, studzimy, dodajemy przecedzony pozostały sok cytrynowy i drożdże.
  3. Przelewamy lemoniadę do butelek i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach butelki zatykamy próżniowym korkiem do wina z serii Zwilling Fresh & Save i wstawiamy do lodówki.
  4. Tak przygotowaną domową lemoniadę możemy przechowywać przez wiele tygodni. Podając ją zaś gościom najpiękniej zaprezentuje się w szklankach z serii ZWILLING SORRENTO.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy