Curry z dyni i fasoli mung

Curry z dyni i fasoli mung

 "Sezon dyniowy w pełni, oznacza to niestety zakończenie lata i początek razem jesieni. Ale curry z fasoli mung z dynią już samym kolorem rozświetli całą kuchnię, nie mówiąc już o jego boskim smaku." Wypróbuj nowego przepisu od autorki bloga kulinarnego "Zakręcony wege obiad: - Edyty Stępczyńskiej i koniecznie wykorzystaj sezon na dynię. Smacznego!

Curry z dyni i fasoli mung

Składniki

  • 1 szklanka suszonej fasoli mung,
  • 1 nieduża dynia hokkaido - ok 1 kg,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1/2 lub 1 łyżeczka czerwonego curry (ostrość wyreguluj tak jak lubisz),
  • ewentualnie 2 liście curry i 1 liść limonki kafir,
  • 1 cebula,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • sól, ew. pieprz,
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania.

Instrukcja

  • Przed rozpoczęciem gotowania namocz fasolę mung na ok 12 godzin. Po tym czasie odlej wodę z fasoli i zalej ją świeżą. Ugotuj ją do miękkości (gotuje się szybciej niż fasola Jaś). Postaraj się by było w niej jak najmniej wody, lub odlej jej nadmiar. Tak naprawdę możesz mieć  ugotowaną fasolę wcześniej bo najdłużej trwa jej gotowanie.
  • Dynię przekrój na pól bardzo ostrym nożem np. moim ulubionym nożem szefa kuchni Zwilling Pro i łyżką wyjmij z niej pestki.
  • Nie obieraj dyni hokkaido ze skóry, możesz ją jeść. Dynię pokrój w nieduże kawałki - ok 2 cm. Obierz i pokrój cebulę w grubą kostkę. Na dno garnka z nie przywierającym dnem w którym będziesz robić curry wlej trochę oleju i gdy się rozgrzeje wrzuć cebulę i chwilę ją smaż, dodaj pokrojoną dynię, zaleją ją mlekiem kokosowym z puszki (razem z wodą). Dodaj do niej na początek 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubisz bardzo ostre dania daj więcej, jeśli wolisz łagodne daj tylko trochę łyżki) oraz 1/2 łyżeczki soli. Jeśli masz liście curry i limonki kafir dodaj je do dyni, żeby potrawa była bardziej aromatyczna.
  • Po ok 5 minutach dołóż ugotowaną fasolę mung. Jeśli płynu będzie bardzo mało dodaj trochę wody. Gotuj całość do miękkości dyni, co jakiś czas mieszając, przypraw do smaku solą i ew. pieprzem. Jeśli jest mało ostra dodaj więcej pasty curry. Ale dobrze ją wymieszaj, ponieważ jest bardzo gęsta.
  • Gotowe curry z fasoli mung i dyni posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
  • Dodatkowe informacje

    • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

    Autor: Edyta Stępczyńska