Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Czas:
40 min

Składniki

  • 300 g marchewki
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 150 g serka śmietankowego
  • 150 ml oleju
  • 100 ml syropu klonowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • skórka z pomarańczy
  • sól

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C góra/dół. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W misce wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  2. Do tak przygotowanego ciasta, dodaj marchewki i wymieszaj wszystko razem ze skórką pomarańczową, jajkami i olejem aż do wyrobienia gładkiej masy.
  3. Ciasto przełóż do posmarowanej masłem prostokątnej formy do pieczenia z serii Patisserie i piecz w temperaturze 180°C w termoobiegu przez około 25 minut.
  4. W osobnej miseczce przygotuj polewę - serek śmietankowy wymieszaj z dokładnie z syropem klonowym i polej tak przygotowaną polewą wystudzone ciasto marchewkowe. Do dekoracji wykorzystaj marchewki marcepanowe, posiekane pistacje i cynamon.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy