Ciastka piernikowe

Ciastka piernikowe

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe - wilgotne, przepełnione magiczną wonią korzennych przypraw. Można je udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem - zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają ze stołu!

Ciastka piernikowe

Składniki

  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 40 dag margaryny
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka gęstych powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 niepełna łyżka przyprawy do piernika
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 50 gramów rodzynek
  • 30 gramów posiekanych orzechów
  • masło i mąka do wysmarowania i posypania kokilek

Instrukcja

  1. Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Jajo zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mleko, kakao oraz mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną i przyprawą piernikową. Całość delikatnie wymieszać i dodać powidła śliwkowe. Miksując na najniższych obrotach wlać powoli, cienkim strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Kiedy składniki się połączą dodać rodzynki i orzechy i lekko wymieszać (najlepiej pomocą łyżki).
  2. Tak przygotowaną masą napełniać wysmarowane uprzednio masłem i posypane mąką kokilki. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C (góra - dół, bez termoobiegu) przez około 35 do 45 minut.
  3. Ozdobić polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego To gotują Saudyjskie Wielbłądy