Zestaw do przystawek Staub, 5 elementów
Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Ciastka piernikowe
Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas więc pomyśleć, co zaserwować naszym najbliższym w ten piękny czas. Mamy dziś dla Was kolejną propozycję - to niewielkie ciastka piernikowe - wilgotne, przepełnione magiczną wonią korzennych przypraw. Można je udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem - zawsze smakują doskonale i błyskawicznie znikają ze stołu!
Ciastka piernikowe
Składniki
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka,
- 40 dag margaryny
- 1 jajko,
- 1 łyżka gęstych powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka kakao,
- 1 niepełna łyżka przyprawy do piernika
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 50 gramów rodzynek
- 30 gramów posiekanych orzechów
- masło i mąka do wysmarowania i posypania kokilek
Instrukcja
- Margarynę roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Jajo zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mleko, kakao oraz mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną i przyprawą piernikową. Całość delikatnie wymieszać i dodać powidła śliwkowe. Miksując na najniższych obrotach wlać powoli, cienkim strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Kiedy składniki się połączą dodać rodzynki i orzechy i lekko wymieszać (najlepiej pomocą łyżki).
- Tak przygotowaną masą napełniać wysmarowane uprzednio masłem i posypane mąką kokilki. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C (góra - dół, bez termoobiegu) przez około 35 do 45 minut.
- Ozdobić polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego To gotują Saudyjskie Wielbłądy