Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Chowder z łososiem
"W niedzielę brałam udział w świetnych warsztatach w Akademii K5 w Gdyni, gdzie pod okiem Kamila Sadkowskiego uczyłam się przygotować dania z łososia i m.in. chowder z łososiem. Dzisiaj przedstawiam Wam moją wersję tej zupy, oczywiście wykorzystałam wiedzę zdobytą podczas szkolenia.
Podczas gotowania używałam stalowego garnka Zwiling Passion, który jest naprawdę wysokiej jakości, a ku Waszej radości mam dla Was konkurs, w którym do wygrania jest właśnie taki garnek o pojemności 2 litrów :). Najpierw przepis na chowder z łososiem, potem zdjęcia i wreszcie konkurs."
~Dusiowa Kuchnia
Chowder z łososiem
Składniki
- puszka kukurydzy
- 5 małych ziemniaków
- cebula + olej do smażenia
- ok. 2 litry wody
- ok. 200 g świeżego łososia
- 125 g wędzonego łososia
- sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, kurkuma
- sos tabasco chipotle (wędzony)
- cytryna (skórka + sok)
Instrukcja
- Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę do zupy i zalać je w garnku wodą ponad powierzchnię.
- Gotować do miękkości, pod koniec gotowania wlać całą zawartość puszki kukurydzy (płyn + kukurydzę).
- Odłożyć połowę ziemniaków z kukurydzy do miseczki, a resztę zmiksować blenderem.
- Do gęstej zupy dodać odłożone ziemniaki, a na patelni podsmażyć cebulę drobno pokrojoną na rozgrzanym oleju - jak się zeszkli dodać do garnka.
- Dolać jeszcze przegotowaną wodę (a najlepiej rybnym bulionem -ok. 1 litr) i doprawić do smaku wszystkimi przyprawami.
- Zetrzeć na tarce skórkę z cytryny i potem wycisnąć z niej sok - skórkę i sok dodać do garnka.
- Surowego łososia pokroić na kawałki 2 cm i wrzucić do garnka - czekać aż się zupa zagotuje i wtedy dodać jeszcze wędzonego łososia poszarpanego na mniejsze cząstki.
- Gotować około 5 minut, doprawić na koniec do smaku tabasco.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Dusiowa Kuchnia