Casserole z kurczakiem

Casserole z kurczakiem

Wczoraj publikowaliśmy recenzje półmiska ceramicznego Staub, dzisiaj zapraszamy Was do przepisu, który przygotowała autorka recenzji i jednocześnie autorka bloga kulinarnego "Garniec Magalie".

"Dziś dla Was propozycja mięsna. Szybka i smaczna, do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Idealna również wtedy, gdy dzień wcześniej jedliście rosół ale na mięso zabrakło chętnych. Bo podstawą dania jest ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Możesz zatem wykorzystać to, które już masz lub ugotować je z warzywami (jak na rosół), specjalnie na potrzeby Twojego dania.

Przyda się Tobie również dobrej jakości naczynie do zapiekania, w którym również nie powstydzisz się zaserwować swojego drobiowego casserole. Może to być jak u mnie piękny Staub, który od dziesięcioleci słynie z trwałych i solidnych naczyń żeliwnych z emalią o przepięknych barwach."

~Magdalena Pankowska, "Garniec Magalie"

Casserole z kurczakiem

Casserole z kurczakiem

Składniki

  • gotowane mięso drobiowe (najlepiej cała pierś)
  • 2 puszki pomidorów
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • 2 kule mozarelli
  • bułka tarta
  • oregano
  • cukier
  • pieprz, sól

Instrukcja

Pokrój drobno cebulę i czosnek, podsmaż na patelni, aż zmiękną. Dodaj pomidory z puszki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, wino oraz wszystkie przyprawy. Odparuj całość, aż sos lekko zgęstnieje. W tym czasie porwij mięso na kawałki, dodaj do całości i wymieszaj. Ułóż całość w naczyniu do zapiekania. Pokrój mozarellę w plastry, ułóż plastry na mięsie. Posyp całość bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (termoobieg). Piecz casserole przez około 20 minut. Wierzch powinien w tym czasie ładnie się zarumienić, a mięso skwierczeć.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Garniec Magalie

Autor: Magdalena Pankowska