Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Bułeczki z pietruszkowym pesto i bakłażanem
Pyszne bułeczki z bakłażanem, idealne na ciepło jak i na zimno, na śniadanie, drugie śniadanie i kolacje. Zapraszamy!
Bułeczki z bakłażanem
Składniki
Ciasto
- 1 kg mąki pszennej (typ 550)
- 1 kostka drożdży (42 g)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli morskiej
Pesto
- 1 pęczek pietruszki
- 1/2 pęczka lubczyku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 g tartego parmezanu
- 50 g orzechów pinii (prażonych)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Bakłażany
- 3 bakłażany (900-1000 g)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 60 ml oliwy z oliwek
Pozostałe składniki
- mąka do podsypania
Instrukcja
- Mąkę wsypać do dużej miski i zrobić w niej wgłębienie. Drożdże pokruszyć i dodając cukier rozpuścić w 625 ml letniej wody. Wlać do wgłębienia, domieszać trochę mąki z brzegu, aby powstał rzadki zaczyn. Przykryć miskę wilgotnym ręcznikiem i odstawić ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Zagniatać ciasto dodając sól morską aż będzie elastyczne i błyszczące. Odstawić pod przykryciem na kolejne 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Zioła umyć i osuszyć. Oberwać listki i zmiksować je z oliwą z oliwek, parmezanem i orzechami pinii. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1/2 cm. Posolić je, oprószyć pieprzem i odstawić na 10 minut, aby puściły sok. Osuszyć bakłażana papierowym ręcznikiem i smażyć na oliwie z oliwek, po 2 minuty z każdej strony.
- Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na 2 porcje. Każdą z porcji rozwałkować na posypanej mąką blasze na placek o grubości 1 cm i wielkości 40x40 cm. Oba placki posmarować pesto. Następnie ułożyć na nich plastry bakłażana i zawinąć w rulon. Tak przygotowaną roladę pokroić w plastry o grubości 5 cm. Ułożyć plastry na płasko na blasze jeden obok drugiego, przykryć ręcznikiem i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyrośnie, piec je przez 20-25 minut na 2.poziomie od dołu w piekarniku nagrzanym do 180°C (Pieczenie Plus z 1 automatycznym uderzeniem pary). Wyjąć blachę z zawijasami z ciasta, posklejane delikatnie od siebie oddzielić i odstawić do schłodzenia.
Dodatkowe informacje
- Sos z pieczenia można rozcieńczyć wodą, bulionem i/lub winem, wlać do garnka, zmiksować i przyprawić solą, pieprzem oraz niewielką ilością śmietany.
- Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele
Autor: