Bułeczki z pietruszkowym pesto i bakłażanem

Bułeczki z pietruszkowym pesto i bakłażanem

Pyszne bułeczki z bakłażanem, idealne na ciepło jak i na zimno, na śniadanie, drugie śniadanie i kolacje. Zapraszamy!

Bułeczki z bakłażanem

Bułeczki z bakłażanem

Składniki

Ciasto

  • 1 kg mąki pszennej (typ 550)
  • 1 kostka drożdży (42 g)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli morskiej

Pesto

  • 1 pęczek pietruszki
  • 1/2 pęczka lubczyku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 g tartego parmezanu
  • 50 g orzechów pinii (prażonych)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Bakłażany

  • 3 bakłażany (900-1000 g)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 60 ml oliwy z oliwek

Pozostałe składniki

  • mąka do podsypania

Instrukcja

  1. Mąkę wsypać do dużej miski i zrobić w niej wgłębienie. Drożdże pokruszyć i dodając cukier rozpuścić w 625 ml letniej wody. Wlać do wgłębienia, domieszać trochę mąki z brzegu, aby powstał rzadki zaczyn. Przykryć miskę wilgotnym ręcznikiem i odstawić ciasto na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Zagniatać ciasto dodając sól morską aż będzie elastyczne i błyszczące. Odstawić pod przykryciem na kolejne 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Zioła umyć i osuszyć. Oberwać listki i zmiksować je z oliwą z oliwek, parmezanem i orzechami pinii. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1/2 cm. Posolić je, oprószyć pieprzem i odstawić na 10 minut, aby puściły sok. Osuszyć bakłażana papierowym ręcznikiem i smażyć na oliwie z oliwek, po 2 minuty z każdej strony.
  5. Jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić je na 2 porcje. Każdą z porcji rozwałkować na posypanej mąką blasze na placek o grubości 1 cm i wielkości 40x40 cm. Oba placki posmarować pesto. Następnie ułożyć na nich plastry bakłażana i zawinąć w rulon. Tak przygotowaną roladę pokroić w plastry o grubości 5 cm. Ułożyć plastry na płasko na blasze jeden obok drugiego, przykryć ręcznikiem i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Gdy ciasto wyrośnie, piec je przez 20-25 minut na 2.poziomie od dołu w piekarniku nagrzanym do 180°C (Pieczenie Plus z 1 automatycznym uderzeniem pary). Wyjąć blachę z zawijasami z ciasta, posklejane delikatnie od siebie oddzielić i odstawić do schłodzenia.

Dodatkowe informacje

  • Sos z pieczenia można rozcieńczyć wodą, bulionem i/lub winem, wlać do garnka, zmiksować i przyprawić solą, pieprzem oraz niewielką ilością śmietany.
  • Przepis pochodzi z książki kucharskiej Miele

Autor: