

Coraz więcej osób lubi w swoich kuchniach korzystać z profesjonalnych noży. Te najostrzejsze są szczególnie popularne, ponieważ ułatwiają przygotowywanie najlepszych potraw. Za pomocą noża Shotoh marki Miyabi można kroić wszystko, nawet w najcieńsze plastry i doskonalić swoje umiejętności kulinarne. Japoński nóż ma ostrze równie ostre jak brzytwa. Często używany jest do przygotowywania sushi - dzięki niemu pokroimy ryby w idealne plastry.
Nóż Shotoh serii 5000MCT firmy Miyabi zachwyca również swoim ciekawym wyglądem, ponieważ wytwarzany jest w specjalnym, bardzo złożonym procesie. Japońska technologia kucia została już wykorzystana do produkcji mieczy samurajskich. Nóż szefa kuchni charakteryzuje się taką samą siłą i lekkością jak słynne miecze z tamtych czasów. Rdzeń ostrza o długości 13 cm składa się z wysokiej jakości i szczególnie twardej stali proszkowej MicroCarbide MC63, która jest osadzona w 2 warstwach stali. Zapewnia to twardość około 63 Rockwell. Te dwie warstwy nadają ostrzu autentycznie młotkowaną powierzchnię. Ostrze jest hartowane lodem, dzięki czemu jest solidne i trwałe. Ergonomicznie ukształtowany uchwyt noża Shotoh firmy Miyabi jest wykonany z wytrzymałego, czarnego drewna Pakka, dzięki czemu umożliwia dłuższą pracę bez zmęczenia.
Długość ostrza: | 13 cm |
Długość uchwytu: | 6.3 cm |
Szerokość uchwytu: | 1.7 cm |
Wysokość: | 3.2 cm |
Masa: | 0.09 kg |
Noże należy czyścić ręcznie letnią wodą, łagodnym detergentem i niepowodującą zarysowań ściereczką lub gąbką. Noże wykonane ze specjalnego stopu stali można myć w zmywarce.
Rzemiosło, które cechuje precyzja i niebanalne poczucie estetyki – japońskie noże to długa tradycja połączona z idealną ostrością i optymalnym wyważeniem.
Tak, jak zróżnicowane są produkty, tak różnorodny jest wybór noży. Przedstawiamy Państwu przegląd najróżniejszych wariantów noży wraz z ich zastosowaniem.
MIYABI - Z JAPOŃSKIEJ TWIERDZY NA CAŁY ŚWIAT
Miasto Seki jest japońskim centrum kowalstwa od XIV wieku - każdy, kto produkuje tutaj noże, rozumie ich rzemiosło: tak jak MIYABI, ponieważ niemiecka inżynieria spotyka się tutaj z japońskim rzemiosłem. W 42 dni i 100 krokach powstają noże, które lśnią doskonałą ostrością, precyzyjnym cięciem i długą żywotnością. Ich konstrukcja przypomina tradycyjne miecze samurskie. Daj się porwać do świata japońskich noży!