Ładowanie...
Japońskie noże to klasyczny przykład elegancji, piękna i ostrości. Oryginalny, japoński nóż SHOTOH 5000FCD charakteryzuje się niespotykaną twardością 61 HRC, doskonałą ostrością, pewnym i wygodnym użytkowaniem oraz atrakcyjnym, estetycznym wyglądem. Ostrze noża składa się z rdzenia FC61 zakuwanego w 48 warstw stali, co nadaje mu niezwykle efektowny wzór, unikalny na każdym przedstawicielu linii.
Twarda, elastyczna i ostra klinga noża SHOTOH wykonana została ze specjalnego stopu stali o zrównoważonym stosunku węgla i chromu. Noże oznaczone symbolem FRIODUR odznaczają się szczególnie wysoką jakością zapewnioną złożonym procesem hartowania z wymrażaniem. Gwarantuje to ekstremalną trwałość krawędzi tnącej i odporność na korozję. Zastosowanie szlifu Honbazuke nadaje im ponadprzeciętną ostrość porównywalną z ostrością brzytwy.
Wygodny, ergonomiczny uchwyt w kształcie litery D wykonany został z wytrzymałego drewna Pakka. Ostrze i uchwyt japońskiego, precyzyjnego noża są doskonale zbalansowane, co pozwala na krojenie bez wysiłku. Z cienkim, ultraostrym nożem Shotoh linii MIYABI 5000FCD można kroić i obrabiać owoce oraz warzywa bez zmęczenia.
CECHY SZCZEGÓLNE
- Rdzeń ostrza wykonany ze stali FC61 zakuty w 48 warstwach stali nierdzewnych
- Unikalny dla każdego ostrza wzór damastu
- FRIODUR podwójny proces hartowania i wymrażania klingi - trwała i odporna na korozję klinga
- Stabilny uchwyt z drewna Pakka w kształcie litery D dla niespotykanego balansu, optymalnej kontroli i cięcia bez wysiłku
- Elegancki wygląd czarnego drewna i najwyższej jakości stali nierdzewnej
WYMIARY
Długość ostrza: | 9 cm | 11 cm | 14 cm |
Długość uchwytu: | 11.5 cm | 13.5 cm | 11.5 cm |
Szerokość ostrza: | 0.2 cm | 0.2 cm | 0.2 cm |
Szerokość uchwytu: | 1.8 cm | 1.8 cm | 1.8 cm |
Wysokość: | 2.6 cm | 3.1 cm | 3.9 cm |
Masa: | 0.08 kg | 0.09 kg | 0.1 kg |
- Przeznaczenie
- Noże uniwersalne
- Linia
- 5000FCD
- Materiał
- FC61
- Długość ostrza
- 9 cm
11 cm
14 cm - Twardość ostrza
- 60 - 62 HRC
- Uchwyt
- Drewniany
- Czyszczenie przy użyciu zmywarek
- Nie
- Gwarancja
- 30 lat
- Produkcja
- Miyabi Japan
Produkty powiązane
Dowiedz się więcej o naszych nożach
Pielęgnacja noży
Noże należy czyścić ręcznie letnią wodą, łagodnym detergentem i niepowodującą zarysowań ściereczką lub gąbką. Noże wykonane ze specjalnego stopu stali można myć w zmywarce.
Co warto wiedzieć o japońskich nożach?
Rzemiosło, które cechuje precyzja i niebanalne poczucie estetyki – japońskie noże to długa tradycja połączona z idealną ostrością i optymalnym wyważeniem.
Jak wybrać odpowiedni nóż?
Tak, jak zróżnicowane są produkty, tak różnorodny jest wybór noży. Przedstawiamy Państwu przegląd najróżniejszych wariantów noży wraz z ich zastosowaniem.
ZWILLING - Z KLINGENSTADT SOLINGEN NA CAŁY ŚWIAT
ZWILLING od 1731 roku produkuje noże i artykuły kuchenne w Solingen, kolebce światowej sławy producentów mieczy, noży i nożyczek. Dziś ZWILLING jest jedną z najbardziej znanych marek na świecie i potrafi inspirować zarówno profesjonalistów jak i amatorów kuchni. Nowatorskie funkcje, doskonały design i najwyższa jakość charakteryzują wszystkie nasze produkty do kuchni i stołu jadalnego. Daj się zainspirować i odkryj świat ZWILLING!
ZOBACZ WIĘCEJMIYABI - Z JAPOŃSKIEJ TWIERDZY NA CAŁY ŚWIAT
Miasto Seki jest japońskim centrum kowalstwa od XIV wieku - każdy, kto produkuje tutaj noże, rozumie ich rzemiosło: tak jak MIYABI, ponieważ niemiecka inżynieria spotyka się tutaj z japońskim rzemiosłem. W 42 dni i 100 krokach powstają noże, które lśnią doskonałą ostrością, precyzyjnym cięciem i długą żywotnością. Ich konstrukcja przypomina tradycyjne miecze samurskie. Daj się porwać do świata japońskich noży!
ZOBACZ WIĘCEJ