

Ładowanie...
Japońskie noże MIYABI 4000FC zapraszają do odkrycia tradycyjnej sztuki wytwarzania noży. Ta niezwykła linia to połączenie piękna i ostrości, czego doskonałym dowodem jest nóż GYUTOH dostępny w rozmiarach 20 lub 24 cm. Jego obustronnie ostrzona klinga perfekcyjnie sprawdzi się podczas obrabiania i krojenia mięs oraz przygotowania dużych warzyw.
Ostrze FRIODUR wykonane zostało z podwójnie hartowanej z wymrażaniem lodem stali FC61, odznaczającej się wysoką twardością oraz trwałością nawet podczas intensywnego użytkowania. W tej linii zastosowano proces hartowania selektywnego w którym krawędź tnąca jest utwardzana do znacznie wyższej twardości a pozostała część klingi aż do grzbietu zachowuje wyższą elastyczność. W tym procesie uwidacznia się Hamon – efekt ciemniejszej „falbany” nad krawędzią tnącą znany z japońskich mieczy. Katana-Edge to symbol mistrzowskiego kunsztu, który znajduje się w ostrzach tradycyjnych, japońskich mieczy.
Estetyka japońskich noży kuchennych zawsze widoczna jest również w ich uchwytach. Seria MIYABI 4000FC odznacza się ośmiokątnym profilem. Forma ta czyni noże bezpiecznymi i niezwykle wygodnymi, a uchwyt z drewna Pakka oraz mozaikowe logo linii sprawiają, że doskonale prezentują się one w każdej kuchni.
Wszystkie noże MIYABI produkowane są przez firmę ZWILLING w ich własnej fabryce, mającej siedzibę w Seki, w Japonii. Jest to więc miejsce, w którym spotykają się niemiecka inżynieria słynnego Solingen z niesamowitą, japońską tradycją produkcji noży.
Długość ostrza: | 20 cm | 24 cm |
Długość uchwytu: | 13.5 cm | 13.5 cm |
Szerokość ostrza: | 0.2 cm | 0.2 cm |
Szerokość uchwytu: | 1.9 cm | 1.9 cm |
Wysokość: | 5.1 cm | 5.3 cm |
Masa: | 0.17 kg | 0.2 kg |
Już sam wygląd serii noży MIYABI 4000FC robi wrażenie. Elegancka, ośmiokątna, czarna rękojeść wykonana z drewna Pakka z mozaikowym trzpieniem, a także szlif Katana sprawiają wrażenie wyjątkowej ostrości i jakości. Dodatkową atrakcją jest wygrawerowane na ostrzu logo znanej marki. W ten sposób seria noży MIYABI 4000FC otwiera drogę do fascynującego świata tradycyjnego japońskiego rzemiosła nożowego.
ZOBACZ WIĘCEJ PRODUKTÓWNoże należy czyścić ręcznie letnią wodą, łagodnym detergentem i niepowodującą zarysowań ściereczką lub gąbką. Noże wykonane ze specjalnego stopu stali można myć w zmywarce.
Rzemiosło, które cechuje precyzja i niebanalne poczucie estetyki – japońskie noże to długa tradycja połączona z idealną ostrością i optymalnym wyważeniem.
Tak, jak zróżnicowane są produkty, tak różnorodny jest wybór noży. Przedstawiamy Państwu przegląd najróżniejszych wariantów noży wraz z ich zastosowaniem.
ZWILLING - Z KLINGENSTADT SOLINGEN NA CAŁY ŚWIAT
ZWILLING od 1731 roku produkuje noże i artykuły kuchenne w Solingen, kolebce światowej sławy producentów mieczy, noży i nożyczek. Dziś ZWILLING jest jedną z najbardziej znanych marek na świecie i potrafi inspirować zarówno profesjonalistów jak i amatorów kuchni. Nowatorskie funkcje, doskonały design i najwyższa jakość charakteryzują wszystkie nasze produkty do kuchni i stołu jadalnego. Daj się zainspirować i odkryj świat ZWILLING!
ZOBACZ WIĘCEJMIYABI - Z JAPOŃSKIEJ TWIERDZY NA CAŁY ŚWIAT
Miasto Seki jest japońskim centrum kowalstwa od XIV wieku - każdy, kto produkuje tutaj noże, rozumie ich rzemiosło: tak jak MIYABI, ponieważ niemiecka inżynieria spotyka się tutaj z japońskim rzemiosłem. W 42 dni i 100 krokach powstają noże, które lśnią doskonałą ostrością, precyzyjnym cięciem i długą żywotnością. Ich konstrukcja przypomina tradycyjne miecze samurskie. Daj się porwać do świata japońskich noży!
ZOBACZ WIĘCEJ