Ładowanie...
Każdy, kto chciałby odkryć wielowiekową tradycję związaną ze sztuką tworzenia noży, powinien zapoznać się z serią noży MIYABI 4000FC. Jak wszystkie narzędzia tej serii, tak i SANTOKU charakteryzuje się niezwykłym pięknem i ostrością. Tłumacząc słowo „Santoku” otrzymamy nic innego, jak „nóż trzech cnót”, co odnosi się do trzech głównych obszarów zastosowania: krojenie mięs, ryb oraz warzyw.
Ostrze noża wykonano z zastosowaniem technologii FRIODUR. Specjalna stal, podwójnie hartowana „ogniem i lodem” gwarantuje temu szczególnemu narzędziu niezwykłą twardość i odporność nawet przy intensywnym użytkowaniu. Jego wysoka ostrość i świetne właściwości tnące to również zasługa szlifu Katana-Edge, stosowanego podczas produkcji słynnych japońskich mieczy. Wyraźny hamon znany również z japońskiej białej broni dodaje szczególnego uroku i świadczy o złożoności procesu powstawania jak również kunszcie japońskich mistrzów rzemiosła.
Uchwyty noży MIYABI wykonane z impregnowanego drewna Pakka zdobią eleganckie, mozaikowe piny tej serii. Jego ośmiokątny kształt sprawia, że praca z nimi jest bezpieczna, stabilna, wygodna i pozbawiona wysiłku.
Wszystkie noże MIYABI produkowane są przez firmę ZWILLING w ich własnej fabryce, mającej siedzibę w Seki, w Japonii. Jest to więc miejsce, w którym spotykają się niemiecka inżynieria słynnego Solingen z niesamowitym, japońskim rzemiosłem.
CECHY SZCZEGÓLNE
- Ostrze FRIODUR wykonane z hartowanej selektywnie i wymrażanej stali FC61
- Katana-Edge - Hamon krawędzi tnącej, charakterystyczny dla japońskich mieczy
- Ośmiokątny uchwyt z drewna Pakka zapewniający pewny chwyt i doskonały wygląd
- Grawerowane logo MIYABI
WYMIARY
Długość ostrza: | 18 cm |
Długość uchwytu: | 13.5 cm |
Szerokość ostrza: | 0.2 cm |
Szerokość uchwytu: | 1.9 cm |
Wysokość: | 4.6 cm |
Masa: | 0.17 kg |
- Przeznaczenie
- Noże japońskie Santoku
- Linia
- 4000FC
- Materiał
- FC61
- Długość ostrza
- 18 cm
- Twardość ostrza
- 62 - 64 HRC
- Uchwyt
- Drewniany
- Czyszczenie przy użyciu zmywarek
- Nie
- Gwarancja
- 30 lat
- Produkcja
- Miyabi Japan
Produkty powiązane
MIYABI 4000FC
Już sam wygląd serii noży MIYABI 4000FC robi wrażenie. Elegancka, ośmiokątna, czarna rękojeść wykonana z drewna Pakka z mozaikowym trzpieniem, a także szlif Katana sprawiają wrażenie wyjątkowej ostrości i jakości. Dodatkową atrakcją jest wygrawerowane na ostrzu logo znanej marki. W ten sposób seria noży MIYABI 4000FC otwiera drogę do fascynującego świata tradycyjnego japońskiego rzemiosła nożowego.
ZOBACZ WIĘCEJ PRODUKTÓWPozostałe produkty z tej serii
[category:463:4:random:desc]Dowiedz się więcej o naszych nożach
Pielęgnacja noży
Noże należy czyścić ręcznie letnią wodą, łagodnym detergentem i niepowodującą zarysowań ściereczką lub gąbką. Noże wykonane ze specjalnego stopu stali można myć w zmywarce.
Co warto wiedzieć o japońskich nożach?
Rzemiosło, które cechuje precyzja i niebanalne poczucie estetyki – japońskie noże to długa tradycja połączona z idealną ostrością i optymalnym wyważeniem.
Jak wybrać odpowiedni nóż?
Tak, jak zróżnicowane są produkty, tak różnorodny jest wybór noży. Przedstawiamy Państwu przegląd najróżniejszych wariantów noży wraz z ich zastosowaniem.
ZWILLING - Z KLINGENSTADT SOLINGEN NA CAŁY ŚWIAT
ZWILLING od 1731 roku produkuje noże i artykuły kuchenne w Solingen, kolebce światowej sławy producentów mieczy, noży i nożyczek. Dziś ZWILLING jest jedną z najbardziej znanych marek na świecie i potrafi inspirować zarówno profesjonalistów jak i amatorów kuchni. Nowatorskie funkcje, doskonały design i najwyższa jakość charakteryzują wszystkie nasze produkty do kuchni i stołu jadalnego. Daj się zainspirować i odkryj świat ZWILLING!
ZOBACZ WIĘCEJMIYABI - Z JAPOŃSKIEJ TWIERDZY NA CAŁY ŚWIAT
Miasto Seki jest japońskim centrum kowalstwa od XIV wieku - każdy, kto produkuje tutaj noże, rozumie ich rzemiosło: tak jak MIYABI, ponieważ niemiecka inżynieria spotyka się tutaj z japońskim rzemiosłem. W 42 dni i 100 krokach powstają noże, które lśnią doskonałą ostrością, precyzyjnym cięciem i długą żywotnością. Ich konstrukcja przypomina tradycyjne miecze samurskie. Daj się porwać do świata japońskich noży!
ZOBACZ WIĘCEJ