
Seria noży Takumi została wykonana z 101 warstw stali klasy premium o twardości 63 HRC. Dodatkowo - klinga w serii Takumi jest dwustronnie ostrzona szlifem Honbazuke co zapewnia niespotykaną ostrość. Z połączenia tradycji z nowoczesnością powstała seria noży charakteryzująca się nie tylko pięknym wyglądem, ale również najwyższą ostrością, wysoką odpornością na tępienie i rdzewienie.

Seria noży Zwilling Takumi została wyprodukowana w japońskim mieście Seki, które słynie na całym świecie z ponad 700-letniej tradycji kucia noży oraz mieczy. Dzięki zastosowaniu japońskiej tradycji i niemieckiej technologii powstała seria unikatowa ‑ hołdująca pasji jej twórców stal o twardości 63 HRC nie ma sobie równych pod względem wytrzymałości. Stal klasy premium użyta do produkcji noży Takumi charakteryzuje się 101 warstwami z efektownie zaprojektowanym ostrzem o unikatowym wzorze, który jest cechą charakterystyczną tej serii.

Ergonomiczna rękojeść z trzema nitami i uchwytami wykonana została z Micarty, która jest ultra wytrzymała na działanie wody oraz związków chemicznych, używanych tradycyjnie w środkach czystości. Micarta używana jest od lat przez najlepszych rzemieślników do tworzenia pięknych i wytrzymałych rękojeści, dlatego w serii noży Takumi również nie mogło jej zabraknąć.
Zwilling Takumi
Noże z linii Zwilling Takumi zostały wytworzone w japońskim mieście Seki, które od ponad 700 lat słynie z tradycyjnego rzemiosła wykuwania noży oraz mieczy. Seria inspirowana jest średniowiecznym rodzajem stali pochodzącym z Damaszku, w którym wykuwano najtrwalszą broń białą ówczesnych wojowników. Stal damasceńska od lat inspiruje rzemieślników, dlatego Zwilling stworzył unikatową linię noży opartą o technologię rodem z Dalekiego Wschodu. Dzięki zastosowaniu niemieckiej technologii powstała unikatowa seria Takumi, która charakteryzuje się 100 warstwami najwyższej jakości stali o wzorze damasceńskim i rdzeniem z FC63, dającymi twardość na poziomie 63 HRC. Seria składa się z 6 noży o różnorodnym zastosowaniu – nóż do pieczywa, nóż szefa kuchni, nóż do warzyw i owoców, kompaktowy nóż szefa kuchni, nóż do wędlin oraz nóż Santoku.
Rękojeść w nożach z serii Takumi została wykonana z Micarty, która od setek lat używana jest do wytwarzania pięknych i wytrzymałych na działania czynników zewnętrznych rękojeści.
Z połączenia wielowiekowej tradycji z nowoczesnością i technologią powstała seria noży charakteryzująca się nie tylko pięknym wyglądem, ale również najwyższą ostrością oraz wysoką odpornością na tępienie i rdzewienie.