Ładowanie...

Ostrze FRIODUR wykonane jest z podwójnie hartowanej stali FC61 i wytłoczonym logo MIYABI.

Ostrze jest obustronnie szlifowane za pomocą szlifu Honbazuke, co zapewnia niezwykłą ostrość. Każde ostrze jest szlifowane ręcznie pod kątem od 9.5° do 12°.

Ośmiokątna rękojeść z drewna pakka z mozaikowym trzpieniem - dla bezpieczeństwa i wygody. Tradycyjne japońskie wzornictwo.
Miyabi 4000FC
MIYABI 4000FC wita miłośników japońskiego rzemiosła i przyjaciół dobrego designu w świecie japońskich noży MIYABI. Każdy z tych wysokiej jakości noży przekonuje na pierwszy rzut oka swoim wyglądem i elegancką, ośmiokątną rękojeścią z drewna Pakka, stylowo uszlachetnioną mozaikowym pinem. Ostrze z wykutym logo MIYABI charakteryzuje się wysoką twardością i pozostaje ostre przez długi czas. Pod tym względem szlif Katana-edge przypomina ostrza japońskich mieczy i jest uważany za oznakę mistrzowskiego rzemiosła nożowniczego.
Oprócz estetyki, typowe dla tych japońskich noży jest również wyjątkowe doświadczenie cięcia. Noże MIYABI 4000FC doskonale leżą w dłoni i bez trudu radzą sobie z najróżniejszymi produktami spożywczymi. Współodpowiedzialna za to jest dwukrotnie hartowana stal FC61, która wykorzystywana jest między innymi do produkcji żyletek. Skrót "FC" oznacza "fine carbide" - oznacza to, że węgliki tej stali są wyjątkowo drobne i równomiernie rozłożone. Ta niezwykle drobna struktura stali umożliwia niezwykle precyzyjne ostrzenie ostrza. Skutkuje to bardzo równą krawędzią tnącą o doskonałej i długotrwałej ostrości. W ten sposób wymagająca japońska tradycja jakości łączy się z niemiecką precyzją inżynieryjną marki ZWILLING z Solingen.