Zrazy z kaszy jęczmiennej z pieczarkami w sosie grzybowym

Zrazy z kaszy jęczmiennej z pieczarkami w sosie grzybowym

"Pyszne zrazy z kaszy jęczmiennej z pieczarkami w sosie grzybowym. Doskonałe do obiadu, po prostu poezja smaku!"

~Edyta Stępczyńska, Zakręcony wege obiad

Zrazy z kaszy jęczmiennej z pieczarkami w sosie grzybowym

Zrazy z kaszy jęczmiennej z pieczarkami w sosie grzybowym

Składniki na zrazy

  • 2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej,
  • 1 duża cebula,
  • minimum 250 g pieczarek - może być 400 g,
  • ok 3/4 szklanki płatków owsianych,
  • sól, pieprz,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pieprz ziołowy, ulubione przyprawy,
  • po kilka gałązek koperku i pietruszki,
  • olej do smażenia.

Składniki na sos

  • 1 duża marchewka,
  • kilka suszonych grzybów wcześniej namoczonych i ugotowanych,
  • kilka mrożonych lub pasteryzowanych grzybów (mogą być i takie i takie),
  • 1 cebula,
  • liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól, pieprz,
  • koperek,
  • kilka łyżek maki pszennej do zagęszczenia,
  • kilka łyżek oleju.

Instrukcja

  1. Zacznij od ugotowania kaszy jęczmiennej - najpierw ją wypłucz a później ugotuj w 4 szklankach wody do miękkości, zrób to w garnku z nieprzywierającym dnem np. COOKIN - bez pokrywki bo może wykipieć - później zostaw ją pod przykryciem żeby wchłonęła całą wodę. Wyjmij kaszę z garnka i zostaw do ostygnięcia na tyle, by dało się z niej lepić zrazy. W czasie gdy kasza stygnie przygotuj sos.
  2. Obierz i umyj marchewkę i cebule, pokrój je w kostkę, na dno garnka nalej trochę oleju, wrzuć cebulę i marchewkę, chwilę smaż co jakiś czas mieszając. Zalej je wodą z gotowania grzybów (tych suszonych), dodaj grzyby mrożone lub pasteryzowane.
  3. Im więcej odmian grzybów tym sos będzie lepszy. Najlepiej aby wszystkie grzyby były podobnej wielkości, dlatego jeśli ugotowane grzyby suszone są duże pokrój je ostrym nożem BSF Daytona w mniejsze kawałki i dorzuć do sosu.
  4. Dodaj do garnka liść laurowy i ziele angielskie oraz trochę soli. Jeśli masz mało wody w garnku dolej gorącej tak by warzywa i grzyby były w niej zanurzone. Gotuj całość do miękkości. Przypraw do smaku solą, pieprzem, dodaj posiekany koperek oraz zapraw sos rozmieszaną niedużą ilością wody z mąką (zacznij od 1 łyżki mąki i ok 1/4 szklanki wody). Wlej dobrze rozmieszaną mąkę do sosu i dobrze wymieszaj, chwile gotuj ciagle mieszając, sos powinien zacząć gęstnieć, jeśli będzie dla Ciebie za rzadki rozmieszaj ponownie 1 łyżkę mąki i dodaj do sosu. Sos gotuj kilka minut żeby mąka nie była surowa i przypraw go do smaku.
  5. Odstaw sos i przygotuj zrazy.
  6. Umyj i obierz cebulę oraz pieczarki, pokrój je w kostkę. Usmaż je do miękkości na patelni, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pieczarki do kaszy. Płatki owsiane zmiel na mąkę - możesz użyć gotowej, dodaj je do kaszy. Masę dobrze wymieszaj, dodaj posiekaną natkę i koperek, dopraw ją do smaku.
  7. Mokrymi dłońmi formuj podłużne zrazy z kaszy - ja robię takie w kształcie wrzeciona - smaż je na oleju do momentu aż będą rumiane z każdej strony.
  8. Podawaj zrazy polane sosem, najlepiej będą smakować z surówką i ziemniakami.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad

Autor: Edyta Stępczyńska