Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Zrazy z kaszy jęczmiennej z pieczarkami w sosie grzybowym
"Pyszne zrazy z kaszy jęczmiennej z pieczarkami w sosie grzybowym. Doskonałe do obiadu, po prostu poezja smaku!"
~Edyta Stępczyńska, Zakręcony wege obiad
Zrazy z kaszy jęczmiennej z pieczarkami w sosie grzybowym
Składniki na zrazy
- 2 szklanki suchej kaszy jęczmiennej,
- 1 duża cebula,
- minimum 250 g pieczarek - może być 400 g,
- ok 3/4 szklanki płatków owsianych,
- sól, pieprz,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pieprz ziołowy, ulubione przyprawy,
- po kilka gałązek koperku i pietruszki,
- olej do smażenia.
Składniki na sos
- 1 duża marchewka,
- kilka suszonych grzybów wcześniej namoczonych i ugotowanych,
- kilka mrożonych lub pasteryzowanych grzybów (mogą być i takie i takie),
- 1 cebula,
- liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól, pieprz,
- koperek,
- kilka łyżek maki pszennej do zagęszczenia,
- kilka łyżek oleju.
Instrukcja
- Zacznij od ugotowania kaszy jęczmiennej - najpierw ją wypłucz a później ugotuj w 4 szklankach wody do miękkości, zrób to w garnku z nieprzywierającym dnem np. COOKIN - bez pokrywki bo może wykipieć - później zostaw ją pod przykryciem żeby wchłonęła całą wodę. Wyjmij kaszę z garnka i zostaw do ostygnięcia na tyle, by dało się z niej lepić zrazy. W czasie gdy kasza stygnie przygotuj sos.
- Obierz i umyj marchewkę i cebule, pokrój je w kostkę, na dno garnka nalej trochę oleju, wrzuć cebulę i marchewkę, chwilę smaż co jakiś czas mieszając. Zalej je wodą z gotowania grzybów (tych suszonych), dodaj grzyby mrożone lub pasteryzowane.
- Im więcej odmian grzybów tym sos będzie lepszy. Najlepiej aby wszystkie grzyby były podobnej wielkości, dlatego jeśli ugotowane grzyby suszone są duże pokrój je ostrym nożem BSF Daytona w mniejsze kawałki i dorzuć do sosu.
- Dodaj do garnka liść laurowy i ziele angielskie oraz trochę soli. Jeśli masz mało wody w garnku dolej gorącej tak by warzywa i grzyby były w niej zanurzone. Gotuj całość do miękkości. Przypraw do smaku solą, pieprzem, dodaj posiekany koperek oraz zapraw sos rozmieszaną niedużą ilością wody z mąką (zacznij od 1 łyżki mąki i ok 1/4 szklanki wody). Wlej dobrze rozmieszaną mąkę do sosu i dobrze wymieszaj, chwile gotuj ciagle mieszając, sos powinien zacząć gęstnieć, jeśli będzie dla Ciebie za rzadki rozmieszaj ponownie 1 łyżkę mąki i dodaj do sosu. Sos gotuj kilka minut żeby mąka nie była surowa i przypraw go do smaku.
- Odstaw sos i przygotuj zrazy.
- Umyj i obierz cebulę oraz pieczarki, pokrój je w kostkę. Usmaż je do miękkości na patelni, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pieczarki do kaszy. Płatki owsiane zmiel na mąkę - możesz użyć gotowej, dodaj je do kaszy. Masę dobrze wymieszaj, dodaj posiekaną natkę i koperek, dopraw ją do smaku.
- Mokrymi dłońmi formuj podłużne zrazy z kaszy - ja robię takie w kształcie wrzeciona - smaż je na oleju do momentu aż będą rumiane z każdej strony.
- Podawaj zrazy polane sosem, najlepiej będą smakować z surówką i ziemniakami.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Zakręcony wege obiad
Autor: Edyta Stępczyńska