Zielona szakszuka

Zielona szakszuka

Zielona szakszuka

Szakszuka to idealny pomysł na zdrowe, pełnowartościowe i niezwykle smaczne śniadanie. Zdobądź siłę na resztę dnia!

Składniki (4 porcje)

  • 1 czosnek
  • 1 zielona papryka
  • 5 g mięty
  • 20 g pietruszki
  • 1 por
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 50 g szpinaku
  • 100 g groszku
  • sok z połowy cytryny
  • 200 g sera feta
  • 4 jaja
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Krok 1/5

Obierz i dokładnie posiekaj czosnek. Paprykę pokrój w kostkę. Posiekaj miętę i pietruszkę. Pora przekrój w pół i posiekaj.

Zielona szakszuka

  • Krok 2/5

Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z olejem. Dodaj czosnek i podsmaż przez ok. 2 minuty. Dodaj pora i paprykę, a następnie smaż przez ok. 3-4 minuty. Przypraw kuminem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.

Zielona szakszuka

  • Krok 3/5
  • Dodaj szpinak, groszek, połowę pietruszki i miętę na patelnię. Gdy szpinak zacznie się kurczyć dodaj sok z cytryny. Pokrusz połowę sera feta i dokładnie wymieszaj na patelni.

    Zielona szakszuka

    • Krok 4/5

    Na patelni zrób 4 niewielkie dziury i wbij do nich jaja. Przypraw je solą i gotuj przez ok. 10 minut.

    Zielona szakszuka

    • Krok 5/5

    Pokrusz pozostały ser feta i posyp szakszukę. Ozdób pozostałą pietruszką i dopraw solą oraz pieprzem.

    Zielona szakszuka

    Dodatkowe informacje

    • Trudność przepisu: Łatwe
    • Czas przygotowania: 20 minut