Żeberka Teriyaki

Żeberka Teriyaki

Żeberka to według mnie naprawdę świetne mięso! Tak właściwie to każde mięso przygotowywane razem z kością jest smaczniejsze. Też tak uważacie? Ja kupuję żeberka trójkąty, które mają na sobie spory kawałek czystego mięsa. Przygotowuję je w całości, aby później przy pomocy tasaka zgrabnie pokroić je na kawałki mięsa z kością. Chiński tasak Zwilling Pro to mój pomocnik kuchenny numer 1! Używam go bardzo często do porcjowania mięsa, do filetowania, do dzielenia kurczaka na części, do krojenia warzyw. Mimo swoich sporych rozmiarów bardzo dobrze układa się w dłoni, nie odczuwam zmęczenia podczas długotrwałego krojenia, co oznacza tylko jedno - jest on niesamowicie dobrze wyważony i ostry jak brzytwa! :)

Żeberka Teriyaki

Żeberka Teriyaki

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 80 ml sosu teriyaki
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Miód, sos teriyaki, pieprz, kolendrę oraz sól mieszamy ze sobą i nacieramy tą mieszaniną nasze żeberka. Tak przygotowane mięso w 1 kawałku chowamy do lodówki, aby się zmarynowało. Marynowanie powinno trwać nie krócej niż 1 godzinę, najlepiej zostawić mięso w marynacie na całą noc.
  2. W głębokiej patelni do pieczenia układamy nasz kawałek żeberek i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na 2 godziny. Co 30 minut smarujemy nasze żeberka marynatą, która pozostała w naczyniu po marynowaniu mięsa.
  3. Po pieczeniu każde mięso musi "odpocząć", żeby podczas krojenia nie wypływał z niego nadmiar soków, które gwarantują jego doskonały smak. W takim razie proponuję odczekać około 15 minut, po czym pokroić je tasakiem i podać w towarzystwie czerwonego wina. Pyszności!

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Gotuj i Mieszkaj

Autor: Wioleta Gargula

Powiązane produkty