Zapiekanka z beszamelem

Zapiekanka z beszamelem

Ostatnio na blogu pojawiło się wiele przeróżnych przepisów wegetariańskich. Dzisiaj powracamy do mięsnego przepisy (oczywiście dla tych unikających lub eliminujących mięso czy produkty pochodzenia zwierzęcego przepis łatwo zmodyfikować) pełnego warzyw i pysznych smaków. Oto przed Wami pyszna zapiekanka warzywno-mięsna pod beszamelowym sosem. Zapraszamy!

Zapiekanka z beszamelem

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g mrożonych brokułów
  • 200 g mrożonego kalafiora
  • 2 marchewki
  • 1 surowy duży burak
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 papryka - u mnie żółta
  • kawałek pora
  • sól, pieprz
  • 150 g sera żółtego
  • garść szczypiorku do posypania zapiekanki
  • Sos beszamelowy
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • szczypta chilli

Instrukcja

  1. Kalafiora i brokuły wyciągamy z zamrażalnika i zostawiamy je, aby się troszkę odmroziły. Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Wrzucamy je go garnka, solimy i gotujemy 10 minut, odcedzamy.
  2. Marchewki i buraka obieramy ze skóry, kroimy na plasterki, a następnie na słupki. Paprykę kroimy w kostkę, por także.
  3. Filet z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką. Ser żółty ścieramy na tarce.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Dodajemy mięso i podsmażamy, odkładamy do miseczki. Na tej samej patelni dusimy marchewkę z burakiem, brokuła i kalafiora, dodajemy odrobinę wody, aby warzywa nieco zmiękły. Na koniec dodajemy paprykę i por i chwilkę razem jeszcze dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy plasterki ziemniaków i warzywa.
  6. Przygotowujemy sos beszamelowy, do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy go, dodajemy mąkę i mieszamy, wszystko zalewamy mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili. Mieszamy najlepiej trzepaczką i gotujemy tak długo, aż sos zgęstnieje.
  7. Sos wylewamy na warzywa i delikatnie wszystko razem mieszamy, posypujemy na wierzchu startym serem i wkładamy do piekarnika - temperatura 180 stopni i pieczemy 40 minut, grzanie góra-dół. Gotową zapiekankę przekładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Kulinarna Maniusia