Zapiekanka z batatów

Zapiekanka z batatów

Zapiekanka z batatów

Wszyscy znamy tradycyjne zapiekanki ziemniaczane. Nie wszyscy jednak jedliśmy zapiekankę z batatów. Oto pyszny przepis na wyjątkowy obiad.

Składniki (4 porcje)

  • Około. 1,2 kg batatów (tak równomiernie grube, jak to tylko możliwe!)
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 60 g sera Pecorino
  • 40 g orzeszków pinii
  • 4 gałązki szałwii
  • Oliwa z oliwek
  • Świeżo zmielona sól i pieprz

Przygotowanie

  • Krok 1/3

Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Bataty obierz i pokrój w cienkie i równe plastry. Ułóż plasterki blisko siebie i pod delikatnym skosem w naczyniu do duszenia STAUB.

  • Krok 2/3

Ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj. Umyte pomidory koktajlowe przekrój na pół lub na ćwiartki i połóż na batatach. Wlej bulion warzywny, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, a wszystko posyp świeżo startym serem Pecorino.

  • Krok 3/3

Na koniec zapiekankę posyp orzeszkami pinii i przepołowionymi liśćmi szałwii. Przykryj pokrywką i piecz w piekarniku przez 45–50 minut. Zdejmij pokrywkę 10 minut przed końcem, aby zapiekanka lekko zabarwiła się. Wyjmij naczynie do duszenia STAUB i podawaj zapiekankę z batatów jako dodatek lub wegetariańskie danie główne z sałatką.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy