Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Wady i zalety patelni miedzianych
Ostatnio obserwuję renesans starodawnych, wypróbowanych od dziesiątek lat naczyń kuchennych. Coraz częściej pojawiają się w naszych nowoczesnych kuchniach takie naczynia jak: moździerze, maselnice, naczynia żeliwne czy makutry. Zaczynamy hołdować wypróbowanym patentom naszych prababek. Do tej grupy naczyń należą również efektowne patelnie miedziane.
Patelnia miedziana Il Rame
Ich wysoka cena oraz niebanalny, rzucający się w oczy wygląd powodują, że naczynia miedziane w dzisiejszych czasach stają się symbolem luksusu. Duży koszt tych naczyń wynika z wysokiej ceny miedzi jako surowca oraz z konieczności cynkowania takich naczyń.
Cynkowanie ich jest niezbędne ze względu na to, że czysta miedź reaguje w kontakcie z żywnością. Proces ten nadal wykonywany jest metodą tradycyjną i jest dość kosztowny.
Inną metodą dostosowania miedzianych naczyń do użytku kuchennego jest połączenie miedzi z innymi materiałami, np. stalą lub aluminium (ich połączenie nazywane jest laminatem miedzi i umożliwia pokrycie powłoką nieprzywierającą).
Zalety naczyń miedzianych
Jakie są zalety naczyń miedzianych? Poza ich estetyką, niezaprzeczalnym plusem jest niezwykle przewodnictwo cieplne miedzi. W skali przewodników ustępuje jedynie srebru. Dobre przewodnictwo naczyń miedzianych powoduje ich równomierne i bardzo szybkie nagrzewanie.
Patelnia miedziana głęboka z pokrywką Ballarini IL RAME
Plusem patelni wykonanych z miedzi jest również ich trwałość. Przy prawidłowej konserwacji naczynie miedziane może nam służyć całe życie.
Do wad tych naczyń należy ich ciężar. Drobnej budowy osoba nie poradzi sobie z operowaniem taką patelnią.
Konserwacja miedzianych naczyń
Złożone metody konserwacji naczyń miedzianych również należą do ich minusów.
Naczynia te wymagają częstej konserwacji kwasem (octem lub cytryną) i solą kuchenną, aby nie powstawały plamy na ich powierzchni. Na rynku dostępne są również specjalne środki chemiczne przeznaczone do takich naczyń.
Patelni miedzianych nie wolno myć w zmywarce.
Ich wnętrze należy polerować.
Powyższe trudności z pewnością jednak zostaną zrekompensowane przez niezwykłą urodę patelni miedzianych.
Garnek miedziany z pokrywką Ballarini IL RAME