Trofie al pesto

Trofie al pesto

Trofie al pesto

Trofie uznawane są za jeden z symboli Ligurii. Oto pyszny i prosty przepis dla każdego miłośnika włoskiej kuchni.

Składniki (4 porcje)

  • 500 g makaronu trofie
  • 52 łyżki orzeszków pinii (prażonych)
  • 525 g bazylii
  • 550 g posiekanego parmezanu
  • 5100 ml oliwy z oliwek
  • 51 czerwona cebula
  • 51 ząbek czosnku
  • 5150 g zielonej fasoli
  • 57 młodych ziemniaków
  • 150 ml wody do makaronu
  • Sól
  • pieprz
  • tarty parmezan (do podania)
  • bazylia (do podania)

Przygotowanie (4 porcje)

  • Krok 1/5

Obierz i posiekaj czerwoną cebulę i czosnek. Fasolkę szparagową przytnij i przekrój na pół.

  • Krok 2/5

Dodaj prażone orzeszki pinii do moździerza. Dodaj sól, pieprz i czosnek i ubij wszystko razem. Dodaj bazylię, posiekany parmezan i trochę oliwy z oliwek i rozgnieć razem tworząc pesto. Odłóż na bok.

  • Krok 3/5

Ziemniaki ugotuj w małym garnku z osoloną wodą, odcedź, ostudź i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Zblanszuj fasolkę szparagową w małym garnku z osoloną wodą, aż będzie delikatna, ale nadal chrupiąca.

  • Krok 4/5

Ugotuj makaron w dużym garnku z osoloną wodą, aż będzie al dente lub zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź, zostawiając trochę wody.

  • Krok 5/5

Na patelni na średnim ogniu rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek. Podsmaż ziemniaki następnie dodaj czerwoną cebulę i blanszowaną zieloną fasolkę. Dodaj makaron na patelnię wraz z wodą do makaronu i pesto. Dokładnie wymieszaj. Podawaj z dodatkowo rozdrobnionym parmezanem, serem i świeżą bazylią. Smacznego!

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy
  • Czas przygotowania: 40 minut