Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Tradycyjne Spaghetti Carbonara
Carbonara to jedna z najpopularniejszych włoskich potraw z makaronem. Ciekawe jest to, że w prawie każdej restauracji w Polsce dostaje się "tradycyjną" karbonarę, która nie ma nic wspólnego z oryginalną recepturą. Niektóre są wytwarzane z szynką zamiast pancettą, w niektórych znajduje się cebula, czosnek, pietruszka i bazylia, a sos jest na bazie oleju. Najbardziej niezwykłą recepturą jest dla mnie, gdy szef kuchni używa śmietany 30%/36% do sosu. I dlaczego mówię ci to wszystko? Ponieważ jako fan tradycyjnej kuchni zawsze szanuję oryginalne przepisy. Ponadto, ponieważ chcę pokazać, jak powinna wyglądać i smakować Carbonara :)
Tradycyjne Spaghetti Carbonara
* UWAGA - Wiele restauracji produkuje karbonarę z śmietanką 30%/36%, aby zaoszczędzić pieniądze. Śmietanka 30%/36% jest znacznie tańsza niż parmezan i jajka. Dodatkowe składniki sprawią, że poczujesz, że porcja jest olbrzymia, a Ty się szybciej najesz. Więc jeśli chcesz cieszyć się prawdziwym, tradycyjnym Spaghetti Carbonara, lepiej przygotuj je w domu :-)
Składniki na 2 porcje
- 50 g pancetty (lub dobrze wędzonego i twardszego bekonu), pokroić na mniejsze kawałki.
- 3 żółtka jaj
- 3 łyżki tartego parmezanu
- Czarny pieprz
Przygotowanie
- Zagotuj wodę w garnku. Potnij pancettę (lub boczek) i odłóż na bok. Zetrzyj parmezan i oddziel żółtka od białek. W małej misce wymieszaj żółtka jajek z 2 łyżkami parmezanu, aż dobrze połączą.
- Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj sól i dodaj spaghetti. Gotuj al dente (5-6 minut).
- W tym samym czasie rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu i połóż pancettę (lub boczek). Niech pancetta uwolni wszystkie smaki i tłuszcze. * UWAGA - Nie smaż pancetty na bardzo dużym ogniu, ponieważ mógłaby się zapalić.
- Gdy spaghetti zostanie ugotowane, przenieś je prosto na patelnię i dodaj 2 łyżki wody z makaronu. * UWAGA - Jeśli chcesz, aby Carbonara była bardziej kremowa, dodaj jeszcze 2 łyżki wody.
- Zdejmij patelnię z ognia i dodaj zmieszane żółtka. Ciągle mieszaj, aż spaghetti będzie dobrze pokryte sosem. Posyp obficie (dodaj co najmniej 2 szczypty pieprzu) czarnym pieprzem i 1 łyżką parmezanu.
- Smacznego :)
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours
Autor: Ján Vasil