Toskańska zupa z białej fasoli

Toskańska zupa z białej fasoli

Toskańska zupa z białej fasoli

Dawno nie było żadnych zup na naszym blogu, dlatego też dziś zupa, którą nie każdy z Was zna.

Składniki (4 porcje)

  • 150 g białej fasoli
  • 100 g fasoli kidney
  • 800 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 100 g cebuli
  • 5 g czosnku
  • 100 g marchwi
  • 100 g ziemniaków
  • 50 g selera
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml octu białego
  • 150 g kapusty włoskiej
  • 400 g ciabatty
  • 3 g chili
  • 6 g szałwii
  • 60 g parmezanu
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  • Krok 1/5

Namocz fasole w połowie przygotowanej wody przez noc. Wypłucz je i włóż do garnka na drugi dzień. Dodaj drugą połowę wody i liście laurowe. Duś na małym ogniu przez ok. 40 minut

Fasola

  • Krok 2/5

Pokrój cebulę, czosnek, marchew, ziemniaki i seler w ok. 1 cm kostki. Podgrzej olej w garnku i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż poczujesz ich zapach. Dodaj marchew i ziemniaki i dalej podsmażaj. Dodaj połowę ugotowanej fasoli do garnka. Dolej bulion warzywny oraz ocet i gotuj przez ok. 30 minut.

Gotowanie

  • Krok 3/5
  • Pokrój kapustę włoską w cienkie plasterki. Po ugotowaniu zmiel zupę, aż będzie miała kremową konsystencję. Dodaj wody, jeśli będzie zbyt gęsta. Dodaj pozostałą fasolę oraz kapustę włoską do garnka i gotuj przez kolejne 5-10 minut.

    Gotowanie

    • Krok 4/5

    Rozgrzej piekarnik do 210°C. Pokrój ciabattę i połóż na papierze do pieczenia. Tostuj przez ok. 8-10 minut. Możesz do tego także wykorzystać Toster Zwilling Enfinigy.

    Tostowanie

  • Krok 5/5
  • Weź niewielkie naczynia do zapiekania i wlej do nich zupę. Pokrój chili w krążki i porwij szałwię. Połóż chili i liście szałwii na zupe. Posyp startym parmezanem i odrobiną oleju. Piecz w 210°C przez ok. 15 minut. Skrop jeszcze odrobiną oliwy po wyjęciu zupy z piekarnika. Podawaj z tostowaną ciabattą.

    pieczenie

    Dodatkowe informacje

    • Trudność przepisu: Łatwe
    • Czas przygotowania: 15 minut
    • Czas pieczenia: 25 minut