Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Torcik czekoladowo-pomarańczowy
Na zewnątrz siarczyste mrozy. Tu -12, tam -9. B r r r r r r! Trzeba sobie osłodzić te chłodne dni i wieczory! Skoro sezon na pomarańcze nadal trwa, proponuję pyszny, wilgotny i sycący wypiek na bazie gotowanej pomarańczy. Gotowana w całości (ze skórką) nada ciastu intensywnego aromatu i smaku. Koniecznie w połączeniu z kremem czekoladowym. To jedna z moich ulubionych kombinacji - czekolada + pomarańcza. Lubicie? To wypróbujcie ten przepis! :)
Torcik czekoladowo-pomarańczowy
Składniki (na tortownicę o średnicy 19 cm)
- 1 spora pomarańcza (250-270 g)
- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 140g cukru
- 30g gorzkiego kakao
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem czekoladowy + dodatki
- 150g gorzkiej czekolady
- 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
- Kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie tortu
- Pomarańczę wyszorować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości (ok. 1h-1h15min. - aby sprawdzić czy jest miękka wbijamy w nią widelec).
- Po ugotowaniu wyjąć z wody, wystudzić i zblendować na puree (jak zostaną drobne kawałki, to nic).
- Białka ubić ze szczypta soli, następnie, łyżka po łyżce dodawać cukier.
- Powstanie gęsta i błyszcząca masa.
- Dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
- Dodać puree pomarańczowe i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.
- Następnie dodać przesianą mąkę, proszek oraz kakao.
- Wymieszać tylko do połączenia się składników.
- Na końcu, na 2-3 tury dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i obsypać mąką.
- Pieczenie:
- Temperatura: 175ºC
- Czas: 1h 10min
- Po upieczeniu wystudzić całkowicie w formie.
- Następnie ściąć nierówny wierzch (ok. 2 cm) i pokruszyć go do miseczki.
- Przygotować krem czekoladowy.
Przygotowanie kremu i dodatków
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Powinna się schłodzić do temperatury pokojowej, ale nie stężeć.
- Śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej czekoladę i połączyć.
- Wyłożyć na ciasto.
- Posypać okruchami i skórką pomarańczową.
- Schłodzić ok. 2 h., aby krem dobrze stężał.
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice
Autor: Karolina Michniewicz