Torcik czekoladowo-pomarańczowy

Torcik czekoladowo-pomarańczowy

Na zewnątrz siarczyste mrozy. Tu -12, tam -9. B r r r r r r! Trzeba sobie osłodzić te chłodne dni i wieczory! Skoro sezon na pomarańcze nadal trwa, proponuję pyszny, wilgotny i sycący wypiek na bazie gotowanej pomarańczy. Gotowana w całości (ze skórką) nada ciastu intensywnego aromatu i smaku. Koniecznie w połączeniu z kremem czekoladowym. To jedna z moich ulubionych kombinacji - czekolada + pomarańcza. Lubicie? To wypróbujcie ten przepis! :)

Torcik czekoladowo-pomarańczowy

Torcik czekoladowo-pomarańczowy

Składniki (na tortownicę o średnicy 19 cm)

  • 1 spora pomarańcza (250-270 g)
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 140g cukru
  • 30g gorzkiego kakao
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem czekoladowy + dodatki

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • Kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie tortu

  1. Pomarańczę wyszorować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości (ok. 1h-1h15min. - aby sprawdzić czy jest miękka wbijamy w nią widelec).
  2. Po ugotowaniu wyjąć z wody, wystudzić i zblendować na puree (jak zostaną drobne kawałki, to nic).
  3. Białka ubić ze szczypta soli, następnie, łyżka po łyżce dodawać cukier.
  4. Powstanie gęsta i błyszcząca masa.
  5. Dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
  6. Dodać puree pomarańczowe i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.
  7. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek oraz kakao.
  8. Wymieszać tylko do połączenia się składników.
  9. Na końcu, na 2-3 tury dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  10. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i obsypać mąką.
  11. Pieczenie:
    1. Temperatura: 175ºC
    2. Czas: 1h 10min
  12. Po upieczeniu wystudzić całkowicie w formie.
  13. Następnie ściąć nierówny wierzch (ok. 2 cm) i pokruszyć go do miseczki.
  14. Przygotować krem czekoladowy.

Przygotowanie kremu i dodatków

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Powinna się schłodzić do temperatury pokojowej, ale nie stężeć.
  3. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej czekoladę i połączyć.
  4. Wyłożyć na ciasto.
  5. Posypać okruchami i skórką pomarańczową.
  6. Schłodzić ok. 2 h., aby krem dobrze stężał.

Dodatkowe informacje

  • Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Cake Caprice

Autor: Karolina Michniewicz