Tarta z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem

Tarta z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem

Czas:
35 min

Porcje
4

Składniki

  • 175 g mąki
  • 80 g masła
  • 85 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 600 g pomidorków koktajlowych
  • Listki świeżej bazylii
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Ciasto na tartę:

  1. Mąkę i masło ucieramy ręcznie. Dodajemy jajko i tarty parmezan i całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
  2. Formę na tartę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej rozwałkowany placek. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok 15 minut.

Farsz pomidorowy:

  1. Śmietanę mieszamy z musztardą, aż do uzyskania gładkiego sosu, którym smarujemy upieczoną tartę.
  2. Pomidorki koktajlowe myjemy. Układamy je jeden obok drugiego na tarcie. Posypujemy świeżymi listkami bazylii oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok 10 -15 minut.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty