TARTA FLAMBE

TARTA FLAMBE

TARTA FLAMBE "PO ALZACKU"

Czas:
60 min

Porcje
4

Składniki

  • 125 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 80 ml wody mineralnej
  • 3 szalotki
  • 100 g Crème fraîche
  • 75 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 80 g startego sera
  • Sól, Pieprz

Przygotowanie

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Wlej wodę mineralną i wyrób wszystko mikserem aż powstanie gładkie ciasto. Obierz szalotki, przekrój na pół i pokrój na drobne paski lub kostkę. Wymieszaj crème fraîche i dopraw solą i pieprzem.
  2. Krótko zagnieć ciasto rękami na lekko oprószonej mąką desce i podziel na cztery porcje. Rozwałkuj porcje ciasta do wielkości rusztu frytkownicy i kilkakrotnie nakłuj je widelcem.
  3. Połóż ciasto na ruszcie i posmaruj crème fraîche. Posyp szalotką, szynką i startym serem. Umieść ruszt w beztłuszczowej frytkownicy Air Fryer Zwilling. Piecz tartę flambée w temperaturze 200 °C przez ok. 8-10 minut, aż stanie się chrupiąca.
  4. W międzyczasie rozwałkuj pozostałe kawałki ciasta. Po upływie czasu, wyjmij gotową tartę flambée i spożyj od razu. Przygotuj pozostałe tarty flambée w ten sam sposób, skracając czas pieczenia o 1-2 minuty, jeśli to konieczne, ponieważ frytkownica jest już nagrzana.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty