Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Czas:
45 min

Porcje
4

Składniki

  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mieszanki przypraw do grilla
  • 250 g cukinii
  • 250 g czerwonej lub żółtej papryki
  • 400 g filetu z piersi kurczaka

Przygotowanie

  1. Przygotuj marynatę: umyj rozmaryn i tymianek, osusz, posiekaj. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Wymieszaj zioła, czosnek z oliwą i przyprawą do grilla.
  2. Oczyść i umyj cukinię i paprykę. Pokrój cukinię na ok. 16 równych plastrów, a paprykę na ok. 16 równych kawałków. Umyj kurczaka, osusz go i pokrój na ok. 16 równych kawałków o długości ok. 3 cm. Wymieszaj warzywa i mięso z wcześniej przygotowaną marynatą. Przykryj wszystko i wstaw do lodówki na ok. 30 min.
  3. Zamarynowane mięso nałóż naprzemiennie z warzywami na drewniane szpikulce do szaszłyków. Gotowe szaszłyki włóż do frytkownicy i smaż w programie "Drób" (200 °C) przez ok. 10-12 minut. Następnie wyjmij je i podawaj z warzywnymi antipasti.

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy

Powiązane posty