Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Surf and turf stir fry
Niektórzy mówią, że nigdy nie należy łączyć owoców morza z czerwonym mięsem. Moje pytanie brzmi: dlaczego nie? Zwłaszcza jeśli jest tak wiele wspaniałych i smacznych wariacji, prawda? :) I żeby to udowodnić, przygotowałem Wam wspaniały przepis, który zdecydowanie powiniście wypróbować. Smacznego!
Surf and turf stir fry
Składniki
- 200 g mięsa wołowego, pokrojonego w paski
- 10-15 świeżych lub mrożonych krewetek, (jeśli używasz zamrożonych, rozmróź je przed gotowaniem)
- 1/2 czerwonej cebuli, w plasterkach
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- 3 cm imbiru, obrane i posiekane drobno
- 3 małe czerwone chilli, w plasterkach
- Sok z 1/2 limonki
- 2 kawałki dymki (zielona część), krojone pod kątem 45 °
- 1/2 czerwonej i zielonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w zapałki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 200 g makaronu ryżowego, gotowane zgodnie z instrukcjami na opakowaniu
- * Opcjonalnie - słodki sos chili
Przygotowanie
- Rozgrzej wok (lub głębszy garnek) na dużym ogniu i dodaj 1 łyżkę stołową oleju sezamowego.
- Dodaj czosnek, chili i imbir.
- Podsmażaj przez 30 sekund, a następnie dodaj paski mięsne.
- Smaż mięso przez 1 minutę na każdej stronie, a następnie dodaj krewetki, smaż przez kolejne 4 minuty, obracając je raz po 2 minutach.
- Po przygotowaniu dodaj 2 łyżki stołowe sosu sojowego, sok z limonki, dobrze wymieszaj, a następnie przenieś do miski i odłóż na bok.
- Ustaw wok na ogniu i dodaj 1 łyżkę stołową oleju sezamowego. Dodaj cebulę i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj marchewkę, zieloną i czerwoną paprykę i smaż przez 2-3 minuty, aż warzywa staną się delikatne.
- Dodaj ugotowany makaron do woka i wymieszaj z warzywami. Przenieś i podziel makaron z warzywami na 2 miski (lub talerze). Włóż mięso krewetkami z powrotem do woka i podgrzej. Podawaj mięso i krewetki na wierzchu makaronu z warzywami. Posyp posiekaną dymką i podawaj natychmiast.
- * UWAGA - Opcjonalnie możesz podać potrawę z większą ilością pokruszonego chilli, sosem sojowym i słodkim sosem chili z boku.
- Smacznego :)
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours
Autor: Ján Vasil