Surf and turf stir fry

Surf and turf stir fry

Niektórzy mówią, że nigdy nie należy łączyć owoców morza z czerwonym mięsem. Moje pytanie brzmi: dlaczego nie? Zwłaszcza jeśli jest tak wiele wspaniałych i smacznych wariacji, prawda? :) I żeby to udowodnić, przygotowałem Wam wspaniały przepis, który zdecydowanie powiniście wypróbować. Smacznego!

Surf and turf stir fry

Surf and turf stir fry

Składniki

  • 200 g mięsa wołowego, pokrojonego w paski
  • 10-15 świeżych lub mrożonych krewetek, (jeśli używasz zamrożonych, rozmróź je przed gotowaniem)
  • 1/2 czerwonej cebuli, w plasterkach
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • 3 cm imbiru, obrane i posiekane drobno
  • 3 małe czerwone chilli, w plasterkach
  • Sok z 1/2 limonki
  • 2 kawałki dymki (zielona część), krojone pod kątem 45 °
  • 1/2 czerwonej i zielonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w zapałki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 200 g makaronu ryżowego, gotowane zgodnie z instrukcjami na opakowaniu
  • * Opcjonalnie - słodki sos chili

Przygotowanie

  1. Rozgrzej wok (lub głębszy garnek) na dużym ogniu i dodaj 1 łyżkę stołową oleju sezamowego.
  2. Dodaj czosnek, chili i imbir.
  3. Podsmażaj przez 30 sekund, a następnie dodaj paski mięsne.
  4. Smaż mięso przez 1 minutę na każdej stronie, a następnie dodaj krewetki, smaż przez kolejne 4 minuty, obracając je raz po 2 minutach.
  5. Po przygotowaniu dodaj 2 łyżki stołowe sosu sojowego, sok z limonki, dobrze wymieszaj, a następnie przenieś do miski i odłóż na bok.
  6. Ustaw wok na ogniu i dodaj 1 łyżkę stołową oleju sezamowego. Dodaj cebulę i smaż przez 1 minutę. Następnie dodaj marchewkę, zieloną i czerwoną paprykę i smaż przez 2-3 minuty, aż warzywa staną się delikatne.
  7. Dodaj ugotowany makaron do woka i wymieszaj z warzywami. Przenieś i podziel makaron z warzywami na 2 miski (lub talerze). Włóż mięso krewetkami z powrotem do woka i podgrzej. Podawaj mięso i krewetki na wierzchu makaronu z warzywami. Posyp posiekaną dymką i podawaj natychmiast.
  8. * UWAGA - Opcjonalnie możesz podać potrawę z większą ilością pokruszonego chilli, sosem sojowym i słodkim sosem chili z boku.
  9. Smacznego :)

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil