Stir fry po włosku

Stir fry po włosku

Bezmięsna wariacja na temat połączenia włoskich smaków i przyrządzenia metodą stir fry. Dla nas idealna kombinacja!

Stir fry po włosku

Włoskie stir fry

Składniki

  • 200 g makaronu Farfalle
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 żółta cebulę, pokrojoną w kostkę
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, mielone
  • świeże pomidory, bez pestek, pokrojone w kostkę
  • 60 g czarnej fasoli w puszce, wypłukane
  • 30 g czarnych oliwek
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki świeżych liści bazylii, drobno posiekanych
  • 1 łyżka świeżego (lub suszonego) oregano, drobno posiekanego
  • sól i pieprz
  • parmezan
  • 3 dymki (tylko zielone części), posiekane

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  2. W międzyczasie podgrzej oliwę z oliwek w woku.
  3. Dodaj cebulę, pieprz, czosnek i smaż przez około 5 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  4. Wymieszaj pomidory, czarną fasolę i oliwki. Kontynuuj smażenie przez 3 do 4 minut.
  5. Dodaj bulion i zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
  6. Dodaj świeżą pietruszkę, bazylię i oregano.
  7. Dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 1 minutę.
  8. Dodaj makaron i dobrze wymieszaj.
  9. Posyp parmezanem i zieloną cebulką.
  10. Podawaj natychmiast. Smacznego :)

Dodatkowe informacje

Autor: Ján Vasil