Ładowanie...
-
Nasze Marki
-
-
Małe AGD - Enfinigy
-
-
-
-
Background
-
-
-
Systemy próżniowe
-
-
-
-
Background
-
-
-
Noże
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Fresh&Save
-
-
-
Naczynia
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Akcesoria
-
-
-
-
Background
-
-
-
Zastawa
-
-
-
-
Background
-
-
-
Strefa Beauty
-
-
-
Przeznaczenie
-
-
-
Background
-
-
- Strefa dla dzieci
-
Promocje
-
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
-
Blok promocyjny
-
-
- Blog
Stek wołowy z masłem czosnkowym
Każdy miłośnik dobrze przygotowanego mięsa z pewnością doceni bogactwo smaków, które oferuje odpowiednio przygotowany stek. Jest to idealna propozycja zarówno do przygotowania w domu, jak i na grillu.
Stek wołowy z masłem czosnkowym
Składniki
- 300g steku wołowego (antrykot), pociętego w paski
- 300g małych ziemniaków, pociętych w ćwiartki
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżego tymianku, oregano i rozmarynu, wszystko drobno posiekane
- płatki chili
- sól i pieprz
Do marynaty:
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka gorącego sosu (na przykład sriracha)
- świeżo popękana czarna papryka
Przygotowanie
- Do dużej miski dodaj pokrojony stek, sos sojowy, oliwę z oliwek, pieprz i ostry sos. Wymieszaj i odłóż na bok, aby mogło się marynować w trakcie przygotowywania ziemniaków
- Na dużej patelni, na średnim ogniu, zmieszaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i 1 łyżkę masła.
- Kiedy masło się rozpuści, dodaj ziemniaki. Smaż przez około 4 minuty, wymieszaj je i smaż przez kolejne 4-5 minut, aż ziemniaki będą złote. Przenieś je na talerz i odłóż na bok
- Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj czosnek, płatki chili i świeże zioła.
- Połóż na niej stek i smaż z każdej strony przez około 1 minutę (lub do zarumienienia)
- Na sam koniec dodaj ziemniaki na patelnię i podgrzej je.
- Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby
- Zdejmij patelnię z ognia i podawaj natychmiast. Udekoruj większą ilością papryczki chili i świeżych ziół
- Smacznego :-)
Dodatkowe informacje
- Przepis pochodzi z bloga kulinarnego Taste is Yours
Autor: Ján Vasil