Spaghetti Bolognese z soczewicą

Spaghetti Bolognese z soczewicą

Każdy z nas wielokrotnie próbował pysznego spaghetti bolognese. Dziś przedstawiamy wyjątkowy przepis na spaghetti Bolognese z soczewicą. Smacznego!

Spaghetti Bolognese z soczewicą

Spaghetti Bolognese z soczewicą

Składniki (na 4 porcje)

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 ml czerwonego wina
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 600g pomidorów z puszki (krojone lub passata)
  • 500g makaronu spaghetti
  • 1,5 łyżeczki:
    • cukru
    • soli
    • pieprzu
    • sera Parmezan

Instrukcja

  1. Obierz i posiekaj czosnek. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj marchew
  2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i roztop na niej masło klarowane
  3. Podsmaż cebulę i czosnek przez około 1 minutę
  4. Dodaj marchew i smaż przez kolejne 2 minuty
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy i krótko podsmaż
  6. Dodaj czerwone wino i zagotuj
  7. Dodaj bulion warzywny, liście laurowe, soczewicę i pomidory
  8. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły
  9. Przykryj i duś przez około 20 minut.
  10. Około 10 minut przed końcem duszenia, doprowadź garnek z wodą do wrzenia i ugotuj spaghetti
  11. W międzyczasie przypraw Bolognese cukrem, solą i pieprzem.
  12. Gdy spaghetti będzie al dente - odsącz wodę i dodaj do Bolognese
  13. Wymieszaj makaron z sosem
  14. Podawaj ze świeżo startym parmezanem i udekoruj bazylią

Krojenie marchwi Lentil Bolognese
Gotowanie spaghetti Parmezan

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Łatwy
  • Czas przygotowania: 30 minut