Spaghetti allo scoglio

Spaghetti allo scoglio

Spaghetti allo scoglio

Spaghetti z owocami morza to idealna propozycja dla wszystkich miłośników prawdziwej, śródziemnomorskiej kuchni.

Składniki (6 porcji)

  • 300 g spaghetti
  • 500 g małż
  • 350 g kalmarów
  • 6 krewetek królewskich (obranych)
  • 50 g pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 12 pomidorków cherry
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml białego wina
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g niesolonego masła
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie

  • Krok 1/4

Umyj małże. Pokrój kalmary i posiekaj natkę pietruszki. Pokrój czosnek i przekrój pomidorki koktajlowe na pół. Wyciśnij sok i zetrzyj skórkę z cytryny i odstaw je na bok.

  • Krok 2/4

Zagotuj wodę w dużym garnku na średnim ogniu i dopraw ją solą. Ugotuj makaron al dente lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Krok 3/4

Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej roślinny i smaż krewetki z każdej strony przez ok. 2 min., a następnie zdejmij je z patelni. Następnie usmaż kalmary. Dodaj czosnek i pomidory i gotuj przez ok. 2 min.

  • Krok 4/4

Dodaj małże i od razu polej białym winem i passatą pomidorową. Wmieszaj sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i masło. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodaj spaghetti i krewetki z powrotem na patelnię. Wymieszaj i posyp pietruszką. Serwuj natychmiast! Smacznego

Dodatkowe informacje

  • Trudność przepisu: Średni
  • Czas przygotowania: 35 minut